Przepis na to ciasto drożdżowe do makowców dostałam od mojej znajomej Pani rehabilitantki.
Ciasto wychodzi rewelacyjne, mięciuteńkie, maślane. Przygotowuje się go dzień przed pieczeniem - szybko i bezproblemowo. Następnego dnia wystarczy podzielić i upiec :) Z podanych proporcji wychodzi 6 strucli (rolad) makowych. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
50g drożdży świeżych
5 jajek
1 szkl. cukru
1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18%
3/4 szkl mleka
200g masła
szczypta soli
Masło roztopić. Mąkę utrzeć (zmiksować) ze śmietaną. Jajka ubić z cukrem dokładnie, dodać drożdże, przestudzone masło, mleko i sól. Całość wlać do mąki. Wyrobić dokładnie ciasto. Zostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu przez noc.
Następnego dnia ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować zgrabny prostokąt, smarować masą makową i zwijać jak roladę. Boki skleić, zawinąć w natłuszczony olejem pergamin. Zawinąć jak cukierek. Układać po 3 szt. na blaszce z wyposażenia piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut (wstawiać do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu wystudzić i dowolnie dekorować: roztopioną czekoladą, polewą (klik), cukrem pudrem lub lukrem (cukier puder roztarty z minimalną ilością wrzątku).
Składniki na masę z białego maku:
460g białego maku
5 łyżek posiekanych migdałów
65g posiekanych orzechów włoskich
180g cukru pudru (ok.6 łyżek)
1,5 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonowego cukru
6 posiekanych suszonych fig
6 posiekanych suszonych moreli
1 łyżka masła
5 jajek (umyte i sparzone)
Mak zalać wrzątkiem minimalnie ponad poziom. Gotować do całkowitego wygotowania wody. Zmielić trzykrotnie. Dodać wszystkie składniki plus żółtka. Na koniec białka ubite na sztywno ze szczyptą soli. Wymieszać dokładnie. Masa wystarcza na 3 strucle. Robiąc ciasto z w/w przepisu można robić z podwójnej porcji lub 3 strucle zrobić z masą z białego maku a trzy pozostałe z masą makową klasyczną (klik). Smacznego :)
Imponujące ilości :) Z pewnością smakowały wybornie :)
OdpowiedzUsuń