Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 lipca 2015

Makowiec z białego maku na kruchym cieście z masą karpatkową


Już wielokrotnie się przekonałam że najlepsze rzeczy powstają zupełnie przypadkowo. To ciasto urodziło się w mojej głowie i natychmiast zapragnęłam sprawdzić jak będzie smakowało... Nie zawiodłam się - jest cudowne! Dwa cieniutkie kruche blaty ciasta skrywające przepyszną masę makową dokładnie taka jak do rogali Marcińskich (klik). Jeśli macie pomrożone z powodzeniem możecie ją wykorzystać do tego wypieku. Spody zrobiłam takie jak w naszym ulubionym makowcu (klik) a masa to ukochana masa karpatkowa mojego taty (klik). To musiało zagrać - i zagrało koncertowo. Skuście się koniecznie. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)


Składniki na ciasto:
3 szkl mąki pszennej (ok. 460g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła lub margaryny
5 żółtek
1/2 szkl. cukru pudru
odrobina lodowatej wody (opcjonalnie)


Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Jeśli ciasto tego wymaga (np. jajka były ciut mniejsze to można dodać odrobinkę lodowatej wody tak by konsystencja była właściwa). Ciasto powinno być plastyczne i łatwo się wałkować. Podzielić je na dwie części. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Składniki na nadzienie:
350 g białego maku
100 g masy marcepanowej (np domowej klik)
3/4 szklanki cukru pudru
150 g orzechów włoskich
100 g blanszowanych migdałów
70 g suszonych fig
70 g suszonych daktyli bez pestek
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
4 żółtka
6 białek*
4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki

*jeśli korzystamy z uprzednio przygotowanej i np zamrożonej masy do rogali Marcińskich wówczas dodajemy tylko 4 żółtka i 4 białka, bowiem 2 białka już wcześniej do niej zostały dodane.
Jeśli robimy masę od podstaw to dodajemy wszystko wg podanych wyżej proporcji.


Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały zmielić dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, żółtka, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodać łyżkę śmietany)


Blaszkę (23x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jej dno wylepić dokładnie pierwszą połówką ciasta. Dokładnie wyrównać. Wyłożyć masę makową i przykryć drugą warstwą ciasta (dokładnie rozwałkowane na wielkość blaszki pomiędzy dwoma arkuszami folii lub papieru do pieczenia. Lekko docisnąć, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 60 minut. Wystudzić.



Składniki na krem:
500 ml mleka
3 żółtka
150g cukru (3/4 szkl)
3 łyżki mąki pszennej (płaskiej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskiej)
1-2 łyżki likieru advocat
300g masła


Z mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl mleka z żółtkami i mąkami. Dobrze zmiksowane wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony budyń i likier. Całość zmiksować na gładki krem, który następnie wyłożyć na wystudzony wierzch makowca. Dokładnie schłodzić.

Składniki na polewę:
3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła


Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy schłodzone ciasto. Wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego :)








6 komentarzy:

  1. musi być pyszny. uwielbiam ciasto z makiem, z maku, bez maku.. :) ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny makowiec, na Święta będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ten makowiec wygląda fantastycznie! *.*
    Bardzo oryginalny pomysł na to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biały mak to moja mała miłość :) Na święta robiłam właśnie kruchy makowiec z maku białego, ale bez masy karpatkowej, a ta wydaje się super uzupełniać smak ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie dostac bialy mak? Z mojego punktu widzenia nigdzie stacjonarnie...

    OdpowiedzUsuń