Pyszny pomysł na kalafiora. Jakoś jak się nad tym zastanowię to do tej pory najczęściej lądował on albo w zupie, albo w zapiekance pod beszamelem, albo klasycznie z podsmażaną bułką tartą. Dzisiaj zapraszam Was na pieczonego kalafiora wg przepisu Jamiego Olivera. Pomysł znalazłam na stronie Cherryballart. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
1 duży lub dwa małe kalafiory
4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
1/2 lub 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1/2 pęczka świeżego
3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blachy
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku lub 1/4 łyżeczki młotkowanego z kolendrą
1 cytryna (sok i otarta skórka)
6 łyżek wiśniówki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
słodka papryka do oprószenia
1 puszka pomidorów śliwkowych (400g)
przyprawa warzywna (klik)
50g płatków migdałów
Piekarnik rozgrzać do temp. 180-190 stopni.
Kalafiory umyć i obrać z liści (duży przekroić na pół, mniejsze mogą zostać w całości).
Paprykę, czosnek, tymianek, sól, pieprz i oliwę utrzeć w moździerzu. Pastą dokładnie natrzeć kalafiora. Skropić sokiem z cytryny oraz wiśniówką. Wstawić do piekarnika i piec ok 60-70 minut na złoto (w zależności od wielkości). Początkowo pod przykryciem, a w połowie pieczenia bez.
Po tym czasie wyjąć, dodać pomidory z puszki (doprawione lekko przyprawą warzywną). Całość posypać skórką cytryny i wstawić na kolejne 15 minut. Kalafior powinien być pięknie upieczony na złoto i mięciuteńki.
W ostatnim momencie pieczenia się kalafiora uprażyć na patelni na złoto płatki migdałów. Gotowego kalafiora podawać posypanego płatkami migdałów i świeżymi listkami tymianku. Podawać np z ryżem. Smacznego :)
Wygląda pysznie i takie to inne, warte wypróbowania. Ja kiedyś widziałam w Kuchni+ przepis na kalafiora z sosem cytrynowym i nie mogę znaleźć przepisu. Ale jeszcze poszukam bo także wydawał się smakowity :)
OdpowiedzUsuńAle fajny sposób na kalafiorka :-)
OdpowiedzUsuńAle fajny sposób na kalafiorka :-)
OdpowiedzUsuńAle fajny sposób na kalafiorka :-)
OdpowiedzUsuńU Jamie Oliviera była specjalną przyprawą arabska do tego..usłyszałam niedokladnie dua??? Czy ktoś mógłby sprawdzić dokładną nazwę?
OdpowiedzUsuńHarissa to ta w formie pasty, natomiast ta sypka to egipski mix przypraw (nazwy nie potrafię skojarzyć). Pozdrawiam
Usuńdukkah
Usuń