Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 kwietnia 2015

Tort kokosowo-truskawkowy z białą czekoladą na I Komunię Świętą



Cudownie lekki, delikatny, z kokosowo-truskawkową nutą. Ten tort z całą pewnością oczaruje Waszych gości. Idealny do przygotowania na uroczystość I Komunii Świętej, ale doskonale sprawdzi się też przy innych ważnych wydarzeniach. Jego przygotowanie zajmie troszkę czasu, ale zapewniam Was, że zdecydowanie warto. To jeden z najlepszych tortów jakie ostatnio jadłam :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam 


Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywno. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać i przesiać. Wmieszać delikatnie na koniec. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) (dno papierem a boki lekko natłuszczone). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min. w temp 180 stopni. Po tym czasie wyjąc z piekarnika i w tortownicy równo upuścić z wysokości ok 50 cm na podłogę. Wystudzić a po wystudzeniu wyjąć z tortownicy i przekroić wzdłuż na trzy blaty.

Składniki na poncz:
300ml gorącej wody
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki syropu kokosowego 

Składniki dokładnie wymieszać i wystudzić.


Składniki na warstwę galaretkową:
2 galaretki truskawkowe
2x350ml wrzątku

Każdą z galaretek rozpuścić osobno w naczyniach zalewając je gorącą wodą w ilości 350ml. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Przed wyłożeniem na tort powinna być mocno tężejąca.

Składniki na warstwę kokosową:
500 ml śmietany kremówki 36%
200g białej czekolady
200g wiórek kokosowych 

2 śmietany w proszku "śnieżki"

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (musi być dobrej jakości gdyż biała czekolada lubi się zważyć podczas topienia). Śmietanę kremówkę dokładnie ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać "śnieżki" i miksować jeszcze chwilę. Do czekolady dodać odrobinę ubitej śmietany i wymieszać a następnie całość przelać do kremówki, dodać kokos i zmiksować krótko ale dokładnie.


Składniki na krem truskawkowy:
400g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru pudru+4 łyżeczki
1 galaretka truskawkowa  
50ml wrzątku
250g śmietany kremówki 36%
125g serka mascarpone

Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru na gładziutkie puree. Do rondelka wlać wrzątek i wsypać galaretkę, dodać zmiksowane truskawki i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia galaretki. W razie konieczności zmiksować blenderem. Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z 4 łyżeczkami cukru pudru, serek krótko zmiksować. Wmieszać do śmietany. Dodać tężejące truskawki i wymieszać. Odstawić, aż zacznie tężeć.


W tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Naponczować go dokładnie. Na nim wyłożyć połowę masy kokosowej i dokładnie ją wyrównać. Wlać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki by dokładnie stężało. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć połowę masy truskawkowej i wyrównać. Znów wstawić do lodówki. Na zastygniętą masę truskawkową wyłożyć drugi naponczowany blat a na nim drugą połowę masy kokosowej i drugą porcję galaretki. Ponownie wstawiamy do lodówki. Na zastygniętą wykładamy drugą połowę masy truskawkowej i przykrywamy trzecim naponczowanym blatem. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Tort powinien przed dekorowaniem być sztywny i ładnie trzymać fason ;)


Składniki na krem śmietanowy:
125g serka mascarpone
500g śmietany kremówki 36% 
6 łyżeczek cukru pudru 
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki wody


Ponadto:
opłatek do dekoracji (użyłam tego ze sklepu "Złoty anioł")

Żelatynę namoczyć w wodzie i wymieszać. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Serek lekko zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać śmietanę z serkiem. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej dodać do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i wymieszać a następnie wmieszać ją do całości. Zmiksować krótko.


Dobrze schłodzony tort wyjmujemy delikatnie z tortownicy. Nożem delikatnie okrawamy dookoła brzegu i zdejmujemy obręcz.
Częścią kremu śmietanowego smarujemy cieniutko boki i wierzch tortu. Resztę kremu przekładamy do worka cukierniczego z tylką 1M. Zaczynając od dołu tortu jego boki dekorujemy zawijając tylką i robiąc coś na kształt różyczki. Tak dekorujemy kolejne rzędy ku górze. Na wierzchu delikatnie układamy opłatek i lekko go dociskamy. Jego krawędzie smarujemy cieniutko kremem i dekorujemy tworząc rozetki. Opłatek chłonąc wilgoć początkowo się zmarszczy, a po około godzinie powinien  pięknie się rozprostować. Schładzamy w lodówce (bez przykrycia) najlepiej przez noc.
Smacznego :)




 






Okres komunijny już powolutku się zaczyna. Jeśli macie w tym roku do przygotowania taką cudowną uroczystość i chcecie by wszystko było w tym dniu idealne to zapraszam Was na stronę Złoty anioł po piękne dekoracje komunijne. Znajdziecie tam wszystko począwszy od upominków dla gości po wianki, dekoracje stołu i opłatki na torty. 

Zapraszam do odwiedzenia sklepu Zlotyaniol.pl



http://www.zlotyaniol.pl/sklep,10,uniwersalne_upominki.htmhttp://www.zlotyaniol.pl/sklep,33,wianki_komunijne.htm


http://www.zlotyaniol.pl/sklep,22,dekoracje_stolu.htm





9 komentarzy:

  1. Piękny, lekki, z truskawkową nutą...idealny na komunię i nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w Rodzinie komunii w najbliższym czasie nie będzie żadnej... Ale tortu bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie, czy tort udzwignie ciężar lukru plastycznego? zamiast smietankowej masy z zewnątrz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy po przekrojeniu galaretka nie będzie się oddzielać od masy ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie proporcje na kwadratową formę tak mniej więcej 32/24

    OdpowiedzUsuń