Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 kwietnia 2024

Gulasz bałkański



Kawałeczki mięciuteńkiego mięsa zanurzone w obłędnym sosie z pomidorami z dodatkiem kluseczków gnocchi lub naszych klasycznych kopytek. Wielki gar dobra który znika w ekspresowym tempie. To zdecydowanie numer 1 wśród dań jednogarnkowych - pyszny pożywny i cudownie aromatyczny. Przepis znaleziony na stronie polecamprzepis.pl. Bardzo Was zachęcam do jego wypróbowania :)

Składniki na gulasz:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 20g papryki słodkiej w proszku (1 torebka)
  • papryka ostra do smaku
  • 2 szkl wody
  • 3 puszki pomidorów w zalewie (3x400g)
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa
  • czerwona cebula pokrojona w piórka lub krążki do dekoracji
  • parmezan do dekoracji (opcjonalnie)
Mięso pokroić w zgrabną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebule. Po chwili dodać mięso i smażyć. Następnie przeciśnięty czosnek i paprykę w proszku. Dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać wodę, liście laurowe, sól i pieprz. Wymieszać, przykryć i dusić ok. 40 minut. Po tym czasie dodać pomidory i zioła i dusić kolejne 30 minut. 
W międzyczasie przygotować kluseczki (można też skorzystać z gotowych gnocchi jeśli macie swoje ulubione - 2x500g)


Składniki na kluski:
  • ok. 800g ziemniaków
  • mąka pszenna pół na pół z mąką ziemniaczaną
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Ziemniaki ugotować i dokładnie utłuc.  Podzielić na 4 części i wyjąć 1/4 ziemniaków a w to miejsce wsypać wymieszane mąki i sól. Dokładnie wyrobić. Można dodać jajko. Z wyrobionego ciasta uformować wałeczek i pokroić zgrabne kluseczki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić i przelać zimna wodą. 

Do gotowego gulaszu wmieszać kluski. Chwilkę odczekać by smaki się połączyły i podawać udekorowane piórkami czerwonej cebuli i startym parmezanem.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Pisałam komentarz, ale go nie widzę. Wygląda smakowicie i oczywiście skorzystam z przepisu. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń