Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 kwietnia 2024

Bułeczki ze szpinakiem fetą i mozzarellą


Zapraszam Was dzisiaj na pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione po brzegi szpinakiem i pysznymi serami. Są mięciuteńkie i doskonale wytrzymują do kolejnego dnia, więc z powodzeniem można je spakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. Ciasto drożdżowe już znacie - to dokładnie to samo co w drożdżowych hot-dogach. Farsz to klasyk, a ten się zawsze obroni smakiem. Bardzo Wam polecam :)

Składniki na ciasto:
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/4 szkl wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży

Składniki na farsz:
  • 400-500g szpinaku baby
  • 1 łyżka oliwy
  • 200g sera feta
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • 3/4 szkl tartego sera mozzarella
ponadto:
  • ziarna sezamu do posypania
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na minimum godzinę do podwojenia swojej objętości.

W tym czasie przygotować farsz. W dużym rondlu na oliwie wrzucić szpinak. Podsmażać go przez chwilę aż zmniejszy objętość. Przykryć i chwilkę dusić. Dodać przeciśnięty czosnek. Gdy całość będzie mięciutka zdjąć z ognia, wmieszać rozgniecioną widelcem fetę. Doprawić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 6 części,  z każdej zrobić okrągłego placuszka . Na każdym placuszku ułożyć po słusznej łyżce farszu szpinakowego i posypać mozzarellą. Skleić, uformować zgrabną bułeczkę i ułożyć łączeniem na spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.  Piec ok. 25-30 minut do momentu zrumienienia. Podawać ciepłe, choć przestudzone smakują równie dobrze. 
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz