Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


1 kwietnia 2023

Golonka pieczona w piwie z pastą paprykową i kminkiem

 

 

Dzisiaj absolutnie genialna propozycja na przepyszną golonkę z chrupiącą skórką.

Mięciuteńkie rozpływające się w ustach mięsko, które niemal samo odchodzi od kości. Kaloryczne, ale warte grzechu ;) Bardzo, ale to bardzo polecam :)


Składniki do I etapu:

  • 2 golonki wieprzowe (ok 1500-1600g)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek kapusty
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • kilka liści selera
  • 20 ziaren pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe  
  • przyprawa warzywna
  • sól


Golonki wsadzić do większego garnka. Marchewki i pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na 4 części. Cebulę obrać ale nie kroić, Czosnek w całości wrzucić do garnka. Dodać pozostałe składniki, zalać wodą i gotować pod przykryciem ok 2 godziny. Odstawić na noc.

Wywar z powodzeniem potem można wykorzystać pod jakąś zupę albo po prosu jako rosół.

 

Składniki do II etapu:

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
  • 1 płaska łyżka kminku
  • 250ml jasnego piwa
  • 1/4 szkl wywaru w którym gotowały się golonki
  • 4 liście laurowe
  • 2 główki czosnku
  • 2 cebule


Cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Główki czosnku przekroić na pół. Do naczynia żaroodpornego lub dużego rondla wlać odrobinę wywaru i piwo.Wrzucić liście laurowe, czosnek i cebulę.

Golonki wyjąć z wywaru. Skórę ponacinać na głębokości ok 1 cm ukośnie w kratkę.

Paprykę wymieszać z olejem i przyprawą warzywną, Natrzeć dokładnie golonki. Posypać kminkiem.

Wsadzić do rondla i przykryć.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 2 godziny koniecznie pod przykryciem. Od czasu do czasu polewać sosem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i przez około 15-20 minut zrumienić skórkę. (można podnieść temperaturę na opiekanie ale pilnować by się nie przypaliły).

Podawać z pieczonymi ziemniakami, kapustą kiszoną i musztardą.

Smacznego :)


 
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz