Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 sierpnia 2021

Puszek z owocami i kremem z serka mascarpone


Dzisiaj  obiecany już chwilę temu przepis na przepyszny delikatny, leciutki jak puszek torcik z owocami i śmietanowym kremem z dodatkiem serka mascarpone. Przepis niby oczywisty, a jednak zaskakuje delikatnością. Kasiu dziękuję :* a Wam bardzo gorąco polecam :)


Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek L
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Na koniec stopniowo wsypywać przesianą mąkę delikatnie mieszając już nie mikserem tylko łyżką. Dodać odrobinę proszku do pieczenia.

Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (góra-dół 185 stopni) i piec ok 25 minut do suchego patyczka.

Wyjąć, odczekać chwilę, następnie delikatnie nożem odciąć od tortownicy, otworzyć obręcz, wyłożyć na kratkę i wystudzić. Przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Jeśli przekładamy kremem od razu to biszkopt nie będzie wymagał ponczowania. Jeśli zostawiamy go do przełożenia na drugi dzień,  to wówczas można przed przełożeniem naponczować lekko słodką wodą.

 Składniki na krem:

  • 500ml śmietany 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • owoce do dekoracji

 

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na koniec dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę miksować. Uważać by nie przeciągnąć.

Na pierwszym z blatów wyłożyć połowę kremu. Wyrównać. Można posypać odrobina borówek lub pokrojonych truskawek. Przykryć drugim z blatów i wyłożyć drugą część kremu (odrobinę można odłożyć do wysmarowania boków jeśli chcemy) . Górę udekorować dowolnie owocami. Schłodzić w lodówce.  Smacznego :)






 

8 komentarzy: