Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 kwietnia 2023

Pizza bianca z szynką parmeńską i burattą

  

 

Moja ulubiona pizza. Pierwszy raz jadłam ją na wakacjach we Włoszech i był to dla mnie szok ;) Jak to pizza bez sosu pomidorowego? Od tamtej pory jadam ją jednak zdecydowanie częściej niż tą tradycyjną. Bardzo Wam polem. Może posmakuje i Wam?


 Składniki na ciasto:
  • 500g mąki pszennej na pizzę typ 00 lub chlebowej typ 650
  • 2 łyżki semoliny lub mąki krupczatki
  • 42 g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 320ml letniej wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. 

 

Składniki na sos:

  • 3/4 szkl śmietany 18%
  • 2 garści sera mozzarella
  • szczypta soli i słodkiej papryki

 Ponadto:

  • 80g szynki parmeńskiej
  • 2 kulki sera buratta
  • 2 garści rukoli 
  • olej do skropienia


Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia,  aż podwoi objętość.

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (góra -dół).
Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).

Blaszkę z wyposażenia piekarnika natłuścić olejem.
Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Śmietanę wymieszać z mozzarellą. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować. Skropić olejem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 9-10 minut. Po upieczeniu wyłożyć plastry szynki parmeńskiej, poszarpaną burattę i posypać rukolą. Smacznego :)

 

 
 
 

1 komentarz: