Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 sierpnia 2021

Parmigiana z cukinii


Pyszna propozycja dla amatorów zapiekanek. Powinna przypaść do gustu nawet mięsożercom ;) Warstwy smażonej panierowanej cukinii zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem parmezanu. Inspirowałam się przepisem znalezionym na stronie Kwestia smaku

Polecam Wam bardzo :)


Składniki:

  • 1kg cukinii
  • 700g passaty pomidorowej
  • 200g tartego parmezanu 
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta i maka do panierowania
  • oregano do posypania
  • olej do smażenia


Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie (0,5cm) plastry. Oprószyć sola i pieprzem. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Panierować w mące, jajku i bułce. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. 

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do passaty. Doprawić.

Naczynie żaroodporne leciutko natłuścić. Na dno wylać odrobinę passaty, na niej ułożyć plastry cukinii, posypać serem i zalać znów passatą. Układać kolejne warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być ser. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min od momentu osiągnięcia temp 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąc i odczekać 10 minut przed podaniem (ułatwi to krojenie). Smacznego :)







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz