Pyszna propozycja dla amatorów zapiekanek. Powinna przypaść do gustu nawet mięsożercom ;) Warstwy smażonej panierowanej cukinii zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem parmezanu. Inspirowałam się przepisem znalezionym na stronie Kwestia smaku.
Polecam Wam bardzo :)
Składniki:
- 1kg cukinii
- 700g passaty pomidorowej
- 200g tartego parmezanu
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- bułka tarta i maka do panierowania
- oregano do posypania
- olej do smażenia
Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie (0,5cm) plastry. Oprószyć sola i pieprzem. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Panierować w mące, jajku i bułce. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do passaty. Doprawić.
Naczynie żaroodporne leciutko natłuścić. Na dno wylać odrobinę passaty, na niej ułożyć plastry cukinii, posypać serem i zalać znów passatą. Układać kolejne warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być ser. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min od momentu osiągnięcia temp 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąc i odczekać 10 minut przed podaniem (ułatwi to krojenie). Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz