Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 sierpnia 2021

Panna cotta waniliowa

  

 

Klasyka deserów. Delikatny, leciuteńki, aksamitny w smaku z chrupiącymi ziarenkami wanilii. Bardzo Wam polecam :)

 

Składniki:

  • 425 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 75ml mleka
  • 50g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

 

Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. 

Śmietanę, mleko i cukier podgrzewać. Dodać ziarenka z wanilii. Dodać lekko podgrzaną w mikrofalówce żelatynę. Wymieszać bardzo dokładnie. Zdjąć z gazu chwilę przed zagotowaniem. 

Przelać do miseczek lub silikonowych foremek. Odstawić do wystygnięcia najpierw w temp. pokojowej a następnie wstawić do lodówki (dzięki stopniowemu i niezbyt gwałtownemu schładzaniu unikniemy rozwarstwiania się warstwy śmietanowej)

Podawać z owocami lub sosami owocowymi. Smacznego :)

 



Inspiracja Moje Wypieki
 

1 komentarz: