Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 maja 2021

Tarta z białej czekolady z granatem

 

Uwielbiam takie ciasta. Błyskawiczne, niekłopotliwe, niewymagające, a jednocześnie pyszne. Sekret sukcesu tkwi w prostocie - zawsze to powtarzałam. Idealna propozycja zarówno na Święta jako mazurek jak i w każdą niedzielę do kawy. Przepis znaleziony na stronie  Marta gotuje.  Bardzo Wam polecam :)

 

Składniki na spód:

  • 155g mąki pszennej
  • 20g ciemnego kakao
  •  50g cukru pudru
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Masło posiekać. wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Można też krótko wyrobić przy pomocy malaksera. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 20-30 min

Formę do tarty (35x11 lub Ø 25cm) natłuścić i wylepić dokładnie ciastem. Ponakłuwać. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp 190 stopni. Wyjąć i przestudzić.

 

Składniki na krem:
  • 200g białej czekolady
  • 100ml śmietany kremówki 36%

 ponadto:

  • 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 owocu granatu
  • płatki migdałów

 

Wersja II z proporcjami na blaszkę 24x33 

 Składniki na spód:

  • 240g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  •  150g masła
  • 2 żółtka
  •  1,5 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 40g kakao


Składniki na krem:
  • 400g białej czekolady
  •  200g śmietany kremówki 36%
 
Ponadto:
  • 1 granat
  •  kilka łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki

 

Czekoladę połamać  lub drobniutko posiekać. Kremówkę mocno podgrzać. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać na aksamitny krem.

Wystudzony spód posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wylać krem czekoladowy, wyrównać i wstawić do lodówki celem schłodzenia. 

Udekorować granatem i płatkami migdałów. Smacznego :)

 

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz