Dzisiejsza propozycja powinna ucieszyć fanów słodkich ziemniaków. To pyszne choć niestety troszkę kaloryczne danie z powodzeniem może być samodzielnym posiłkiem lub jak ktoś woli dodatkiem do dań głównych. Raczej nie skomplikowane i nie wymagające dużo pracy. Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
- 4 bataty
- 150g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 100g żółtego sera
- kilka suszonych pomidorów
- kulka mozarelli
- sól, pieprz
- papryka słodka
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- olej
- zioła prowansalskie
Bataty dokładnie umyć, przekroić na pół i ponacinać w krateczkę. Skropić olejem i lekko oprószyć solą. Poukładać nacięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (góra-dół 200stopni) i piec ok 50 minut.
W międzyczasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Podobnie uczynić z cebulą. Ser zetrzeć na grubej tarce, a mozzarelle pokroić w plasterki. Pomidory wyjąc z zalewy i pokroić.
Upieczone bataty wyjąć. Delikatnie łyżką lub kulkownicą do melona wydrążyć środki. Połówki batatów ponownie ułożyć na blaszce, a miąższ rozgnieść w miseczce widelcem. Dodać boczek, pomidory, cebulkę, 3/4 żółtego sera, jogurt i dokładnie wymieszać. Doprawić. Farszem napełnić połówki batatów. Posypać żółtym serem i ułożyć na wierzchu po plasterku mozzarelli. Oprószyć ziołami prowansalskimi i wstawić na 20 minut do tej samej temperatury.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz