Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


12 maja 2021

Faszerowane pieczone bataty

 

Dzisiejsza propozycja powinna ucieszyć fanów słodkich ziemniaków. To pyszne choć niestety troszkę kaloryczne danie z powodzeniem może  być samodzielnym posiłkiem lub jak ktoś woli dodatkiem do dań głównych. Raczej nie skomplikowane i nie wymagające dużo pracy.  Bardzo Wam polecam :)


Składniki:

  • 4 bataty
  • 150g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 100g żółtego sera
  • kilka suszonych pomidorów
  • kulka mozarelli
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • olej
  • zioła prowansalskie

 

Bataty dokładnie umyć, przekroić na pół i ponacinać w krateczkę. Skropić olejem i lekko oprószyć solą. Poukładać nacięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (góra-dół 200stopni) i piec ok 50 minut. 

W międzyczasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Podobnie uczynić z cebulą. Ser zetrzeć na grubej tarce, a mozzarelle pokroić w plasterki. Pomidory wyjąc z zalewy i pokroić.

Upieczone bataty wyjąć. Delikatnie łyżką lub kulkownicą do melona wydrążyć środki. Połówki batatów ponownie ułożyć na blaszce, a miąższ rozgnieść w miseczce widelcem. Dodać boczek, pomidory, cebulkę, 3/4 żółtego sera, jogurt i dokładnie wymieszać. Doprawić. Farszem napełnić połówki batatów. Posypać żółtym serem i ułożyć na wierzchu po plasterku mozzarelli. Oprószyć ziołami prowansalskimi i wstawić na 20 minut do tej samej temperatury. 

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz