Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


16 kwietnia 2020

Grzyby marynowane



Ja wiem, że nie jest to dobry moment na publikację tego akurat przepisu, ale nadrabiam zaległości ;)
Klasyk i moje ukochane smaki. Przyda się w sam raz jesienią kiedy to już będzie można chodzić po lasach ;)
Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 słoików 700ml i 6 słoików po 500ml )


Składniki na zalewę:
2 litry wody
2 szkl. octu 10%
2 łyżki ziarenek gorczycy
2 łyżki ziarnistego pieprzu
8 liści laurowych
16 kulek ziela angielskiego
4 łyżeczki soli
4 łyżki cukru


Ponadto:
4 kg grzybów leśnych
2 duże cebule pokrojone w piórka


Przygotować słoiki i zakrętki (dokładnie umyte i wyparzone).
Grzyby umyć, większe pokroić. Obgotować je z cebulą we wrzącej wodzie ok 5 min. Odcedzić i powkładać do wcześniej przygotowanych słoików do wysokości ok. 3/4 razem z cebulą.
Składniki na zalewę zagotować. Zalać grzyby w słoikach. Dokładnie dokręcić i poustawiać "do góry dnem" do czasu ich całkowitego wystygnięcia.
Grzybki nadają się do jedzenia już po ok miesiącu, ale najlepsze są po kilu miesiącach.
Smacznego :)



 


 
Źródło: Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz