Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 kwietnia 2020

Ciasto kajmakowo - kokosowe z orzechami




Przepis na to przepyszne ciacho dostałam od kuzynki mojego męża :) Mój ukochany kokos, orzechy i kajmak - dla mnie to połączeni idealne. To także jedno z ulubionych ciast mojej córci.
 Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na biszkopt:
5 jaj
szczypta soli
5 łyżek maki pszennej tortowej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już sztywna dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Blaszkę (23x33cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min  w temp 180 stopni. Wystudzić. Jeśli tego wymaga ściąć wierzch wyrównując biszkopt.


Składniki na masę kokosową:
500ml mleka 3,2%
200g wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
220g masła

ponadto:
siekane orzechy włoskie i wiórki kokosowe do posypania


Mleko zagotować cukrem. Do wrzątku dodać kokos i gotować  ok 15 minut. Lekko wystudzić . Dodać masło i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.


Składniki na krem kajmakowy:
530 g masy kajmakowej
300g serka mascarpone lub kremówki 36%

Serek mascarpone krótko zmiksować na puszysta masę. Dodać kajmak i zmiksować raz jeszcze. Wyłożyć na ciasto.

Wierzch obficie posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Wstawić na noc do lodówki
Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Szukam jakichś idei na gotowanie i uważam, że to jest to. Dla mnie tego typu ciasta są niezastąpione.

    Mój blog: twister24.pl/

    OdpowiedzUsuń