Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 października 2015

Tian czyli zapiekanka cukiniowo-pomidorowa z bakłażanem


Błyskawiczna i przepyszna zapiekanka na bazie cukinii i pomidorów. Idealna jako samodzielna przekąska, lekki obiad lub dodatek do niego :) Świetnie smakuje posypana serem feta w towarzystwie sosu czosnkowego. Bardzo, bardzo Wam polecam :)

Składniki:
1 cukinia ciemnozielona
1 kabaczek
1 cukinia jasnozielona
1 bakłażan
1 żółta papryka
2 pomidory
zioła prowansalskie
sól, pieprz
oliwa
masło czosnkowe w spray
świeża bazylia

Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w cieniutkie plastry. Blaszkę natłuścić. Układać naprzemiennie wszystkie warzywa. Całość skropić oliwą i spryskać masłem czosnkowym. Oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 25 minut w temp 200 stopni. Podawać np z sosem czosnkowym. Smacznego :)

 

 


2 komentarze:

  1. Genialna sprawa. Moja żona uwielbia wszystkie składniki, a ja uwielbiam moją żonę, więc chcąc nie chcąc przepis niebawem wykorzystam :) Zresztą sam się powoli przekonuję do dań bezmięsnych. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno smacze uwielbiam takie warzywa

    OdpowiedzUsuń