Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


12 września 2015

Schab po węgiersku z piekarnika - wędlina kanapkowa



Dawno nie było na blogu przepisu na wędlinę domową. dzisiaj na tapetę wzięłam schab. Pyszny, delikatny, soczysty, idealnie doprawiony. Absolutnie nie suchy ;) Przepis znaleziony na stronie "Ogrodnik w podróży". Polecam i to baaardzo :)

Składniki na marynatę:

2 litry wody (może być z kranu)
40g soli peklowej
3 łyżki papryki ostrej
4 przeciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka cukru

ponadto:
2kg schabu bez kości
1 łyżka papryki ostrej
olej
siatka wędliniarska lub sznurek wędliniarski



Schab oczyścić z błon i tłuszczyków. Umyć. W garnku wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Zanurzyć schab i wstawić do lodówki na 5 dni (codziennie obracać).
Po tym czasie wyjąć z zalewy i wsadzić do siatki wędliniarskiej lub związać sznurkiem.
Paprykę wymieszać z odrobiną oleju i natrzeć dokładnie. (Można też natrzeć samą papryką a spryskać masłem czosnkowym w sprayu)  Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub lekko natłuszczonej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 100 stopni przez 1,5 godziny. (pieczenie w takiej temp. zapewnia soczystość i zwartość schabu).
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystudzenia. Następnie przełożyć na noc do lodówki. Smacznego :)








9 komentarzy:

  1. Jak sadzę,ta sól peklowa jest niezbędna?
    W takiej temperaturze pieczenia chyba nie jest szkodliwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Sól peklowa jest niezbędna. Szkodliwa jest jeśli pieczemy w wyższych temperaturach. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witam :)
    Mój schab jest już w piekarniku ponad 1 h - jak się go dotknie to nadal jest miękki, jakby w środku jeszcze nie doszedł. Na pewno 1,5 h wystarczy? - nie piekłam jeszcze w tak niskiej temp. wędliny, więc proszę o podpowiedź, z góry dziękuję :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie i pysznie! Też chcę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna alternatywa do schabu gotowanego, który robię od jakiegoś czasu. Na pewno do tego przepisu wrócę i go wykorzystam. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz :)
    W razie jakichkolwiek pytań pisz na: kontakt@katalogsmakow.pl
    Pozdrawiamy serdecznie, www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam
    Dzisiaj mija czwarty dzień jak mój schab leży w zalewie. No i niestety niemiła niespodzianka gdy chciałam go przewrócić. Zalewa trochę gęsta, kiślowata i pachnąca jakby kiszonym barszczem ;-). Wyjęłam mięso, dobrze opłukałam oraz zrobiłam nową zalewę. Ale mam obawy czy powinnam jednak piec to mięso, czy powinno wylądować w koszu? Mięso jest trochę jaśniejsze z zewnątrz, ale po nacięciu plasterka, różowe w środku. Proszę o poradę!!!

    OdpowiedzUsuń