Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 lipca 2015

Pieczone ziemniaki hasselback


Pieczone ziemniaki.... Lata ich nie jadłam.... Pamiętam jak pierwszy raz zachwyciłam się nimi będąc chyba w ósmej klasie szkoły podstawowej... Przyrządzał nam je tata świeżo po powrocie ze Stanów.... Nazywaliśmy je wtedy "ziemniaki po amerykańsku" ;) tak po swojemu ;) Zupełnie zapomniałam o tym sposobie na ziemniaki, aż do dzisiaj... Na stronie Filozofia smaku w oczy rzuciło się cudne zdjęcie i wspomnienia wróciły... kubki smakowe zaczęły pracować.... Nawet nie wiedziałam, że te ziemniaki tak się nazywają i nie wiedziałam że przepis pochodzi ze Szwecji ;) Można je robić na 1000 sposobów ze swoimi ulubionymi dodatkami i ziołami: z masłem i solą, z czosnkiem z tymiankiem czy suszoną papryką. Za każdym razem zachwycą smakiem i zapachem. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki:
10 ziemniaków podobnej wielkości
roztopione masło
olej rzepakowy
sól
suszony lub świeży tymianek i rozmaryn
papryka słodka (lub np Knorr "Przyprawa do mięs") 
bułka tarta do posypania


Ziemniaki dokładnie umyć i cieniuteńko ponacinać z jednej strony, ale nie do końca. Dołem ma się wszystko ładnie trzymać. Można sobie pomóc układając ziemniaka np pomiędzy dwie pałeczki do jedzenia lub noże z grubszym trzonkiem. Nacinając ziemniaka ostrze będzie się opierało o trzonek i nie przetniemy niepotrzebnie ziemniaka do końca.
Ponacinane ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka polewamy łyżką stopionego masła lub skrapiamy olejem rzepakowym. Oprószamy solą, tymiankiem, rozmarynem i przyprawą do mięs.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni ok 50 minut.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy, ponownie skrapiamy ziemniaki olejem lub masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej. Blaszkę ponownie wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Ziemniaki powinny pięknie się zarumienić. Być lekko chrupiące zewnątrz i mięciuteńkie w środku.
Podajemy od razu same lub jako dodatek do np grilla :) Smacznego :)




 


1 komentarz: