Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 maja 2015

Sernik chałwowo-pomarańczowy z czekoladą



Cudownie delikatny z nutką pomarańczy, kremowy. Zdecydowanie jeden z najlepszych serników jaki jadłam. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza przepysznej greckiej chałwie waniliowej i greckiej kandyzowanej skórce pomarańczowej. Obydwa produkty dostępne były w Lidlu w "Tygodniu greckim" Myślę, że w większości sklepów nadal je dostaniecie. Skórka jest cudownie mięciuteńka zanurzona w płynnym syropie. Pozbawiona zbędnych aromatów. Pyszna. Sernik wychodzi idealnie płaski i nie pęka. Idealnie kruchuteńki spód wprost rozpływa się w ustach.  Biegnijcie szybko po produkty i zmierzcie się z tym przepisem koniecznie. Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki na spód:
200g mąki pszennej
50g cukru
80g margaryny
30g masła
1 żółtko
1/3 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki śmietany 18%

Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić. Spód wylepić dokładnie ciastem. Wyrównać i wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową:
800g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub zmiksowanego blenderem
3 jajka
130g chałwy waniliowej (korzystałam z greckiej waniliowej z Lidla)
1 budyń waniliowy w proszku (40g)
150ml śmietany kremówki 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej wraz z syropem (korzystałam z greckiej z Lidla)

ponadto:
100g czekolady mlecznej
2-3 łyżki śmietany kremówki 30%
skórka pomarańczowa i plastry pomarańczy do dekoracji
czekoladowe pałki pomarańczowe do dekoracji


Wszystkie składniki za wyjątkiem skórki bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać skórkę z syropem i wymieszać . Odczekać ok. 10 minut.  Masę serową wylać do tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 45 minut. Wyjąc wystudzić.

Zdjąć obręcz. Kremówkę lekko podgrzać, wrzucić połamaną czekoladę i rozpuścić ją dokładnie.
Czekoladą polać sernik, udekorować kawałkami pomarańczy i pomarańczowymi pałkami czekoladowymi. Smacznego :)









*wpis zawiera lokowanie produktu

3 komentarze:

  1. Mmm, sernika nigdy nie odmówię, a już zwłaszcza tak kuszącego :)

    OdpowiedzUsuń