Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 kwietnia 2015

Mazurek orzechowo-marcepanowy na chałwowym spodzie



Mazurki pokochałam szczerze dopiero kilka lat temu i dzisiaj nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Dzisiaj kolejna propozycja ;) Kruchuteńki spód chałwowy taki jak w jednym z naszych ulubionych mazurków (klik) , natomiast masa orzechowa to moja radosna twórczość :) Bardzo serdecznie Wam polecam :)

Składniki na spód:
100g chałwy sezamowej lub waniliowej
250g mąki pszennej tortowej
50g cukru
180g masła lub margaryny
2 żółtka
szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić ją na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ponakłuwać widelcem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (np. blaszka 24x33 lub uformować dowolne kształty-koła lub kształt jajka). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 15-20 min na złoto.


Składniki na masę orzechową:
240g marcepanu (klik)
4 łyżki śmietany kremówki 36%
6 łyżek mielonych orzechów włoskich
250g serka mascarpone

Ponadto:
ok. 100g gorzkiej czekolady do polania
3 łyżki śmietany kremówki 
płatki migdałów i orzechy włoskie do dekoracji

Marcepan zmiksować z kremówką. Dodać mielone orzechy i bardzo dokładnie wymieszać. Serek mascarpone lekko zmiksować i wmieszać do masy.

Masę wyłożyć na wystudzony upieczony spód, wyrównać i schłodzić.

Kremówkę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i polać mazurek. Udekorować płatkami migdałów i połówkami orzechów włoskich.
Smacznego :)


 



3 komentarze:

  1. Mmm, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo dla zmysłów!! uwielbiam mazurki, niebo w gębie :) Ten wygląda okropnie apetycznie :)

    Może wspólna obserwacja ?

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń