Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


13 grudnia 2013

Kruche cytrynowo-makowe ciasteczka




 Pyszne cytrynowe ciasteczka. Bardzo delikatne i kruchuteńkie. Zasmakują nie tylko wielbicielom cytryn. Można też zrobić w klasycznej waniliowo-marcepanowej wersji bez soku. Wówczas zmniejszamy ilość mąki pszennej do ok 100g. Z podanych proporcji otrzymacie ok 30 zgrabnych ciasteczek. Polecam :)


Składniki:
110g mąki krupczatki
40g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
110g masła
2-3 łyżeczki soku z cytryny (ok 1/2 małej cytryny)
20g marcepanu
2 łyżki suchego maku
50g cukru z wanilią (klik)
cukier puder do posypania


Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Z ciasta ulepić kule i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 5mm. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)


 
 
 

5 komentarzy:

  1. śliczne, świąteczne ciacha:) piekłam z synkami wczoraj podobne, ale marcepanowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klimat świąteczny i widać i czuć. Piękne gwiazdki i ten mak z wanilią. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na zbliżające się święta idealne! a myślisz, że z mąką pszenną wyjdą? ja jakoś krupczatkę nie-e :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą ale krupczatka w ciasteczkach nadaje kruchości :)

      Usuń