Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


9 listopada 2012

Czekoladowy tort bezowy z kremem fistaszkowym i karmelem




Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję.... Obłędne połączenie słodko-słonych smaków idealnie współgrające z czekoladową, chrupiąco - ciągnącą bezą..... Absolutna rewelacja... Choć w pierwszym momencie może wydawać się mocno słodkie z każdym kęsem wciąga bardziej i bardziej..... Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Polecam baaardzo :)


Składniki na bezę:
300ml białek (ok 8 szt)
szczypta soli
440g cukru kryształu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

ponadto do wmieszania w bezę:
50g posiekanej czekolady
2 łyżeczki kakao

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa okręgi o średnicy 20 cm.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na sztywno. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po 1 łyżce cukru oraz kakao i ubijać ok 3 min do momentu ustabilizowania się piany. Na koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilkę. Masa powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Ostatnim etapem jest dodanie przesianego kakao i posiekanej czekolady. Nie mieszamy tego dokładnie a wykonujemy jedynie 3-4 ruchy drewnianą szpatułką.
Masę dzielimy na dwie części i sprawnie i szybko układamy na narysowanych okręgach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w temp 120 stopni, następnie zmniejszyć temp do 100 stopni i piec 2 godz. 45 min. Po tym czasie beza będzie chrupiąca zewnątrz a miękka i wilgotna w środku.

Składniki na krem:
250g zimnego serka mascarpone
250 ml śmietany 36%
3 łyżki masła orzechowego (posłodzone miodem i posolone)- można zmiksować na gładko orzechy ziemne, dodać odrobinę masła, miodu i soli.

Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone delikatnie zmiksować z masłem orzechowym. Dodać śmietanę i lekko zmiksować. Schłodzić w lodówce.

ponadto:
kilka łyżek sosu toffie lub masy kajmakowej lub rozpuszczonych w rondelku krówek z odrobiną kremówki
3 łyżki orzeszków ziemnych solonych

Orzeszki wymieszać z sosem toffi

Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy. Wyłożyć cały krem, polać sosem toffi z orzeszkami i przykryć drugim bezowym blatem. Ewentualnie lekko oprószyć kakao. Schłodzić. Smacznego :)


 
 
 

13 komentarzy:

  1. Wow! Prezentuje się cudnie! Uwielbiam torty bezowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Faktycznie idealny na specjalna okazje! Wyglada niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm.. wygląda bosko;) Swoją droga dawno już jadłam bezę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię bezę, lubię krem, idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, Elizo on jest boski! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaloryczna bomba, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić... Szczególnie w jakąś specjalną okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bezy…….i jeszcze takie………jest boski…..
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile czasu przed podaniem należy przełożyć bezowe blaty masą, żeby dobrze się kroiło? Bo podejrzewam, że podany od razu będzie się kruszył? A podany zbyt późno zbyt zmięknie?

    OdpowiedzUsuń