Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję.... Obłędne połączenie słodko-słonych smaków idealnie współgrające z czekoladową, chrupiąco - ciągnącą bezą..... Absolutna rewelacja... Choć w pierwszym momencie może wydawać się mocno słodkie z każdym kęsem wciąga bardziej i bardziej..... Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Polecam baaardzo :)
Składniki na bezę:
300ml białek (ok 8 szt)
szczypta soli
440g cukru kryształu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
ponadto do wmieszania w bezę:
50g posiekanej czekolady
2 łyżeczki kakao
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa okręgi o średnicy 20 cm.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na sztywno. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po 1 łyżce cukru oraz kakao i ubijać ok 3 min do momentu ustabilizowania się piany. Na koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilkę. Masa powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Ostatnim etapem jest dodanie przesianego kakao i posiekanej czekolady. Nie mieszamy tego dokładnie a wykonujemy jedynie 3-4 ruchy drewnianą szpatułką.
Masę dzielimy na dwie części i sprawnie i szybko układamy na narysowanych okręgach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w temp 120 stopni, następnie zmniejszyć temp do 100 stopni i piec 2 godz. 45 min. Po tym czasie beza będzie chrupiąca zewnątrz a miękka i wilgotna w środku.
Składniki na krem:
250g zimnego serka mascarpone
250 ml śmietany 36%
3 łyżki masła orzechowego (posłodzone miodem i posolone)- można zmiksować na gładko orzechy ziemne, dodać odrobinę masła, miodu i soli.
Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone delikatnie zmiksować z masłem orzechowym. Dodać śmietanę i lekko zmiksować. Schłodzić w lodówce.
ponadto:
kilka łyżek sosu toffie lub masy kajmakowej lub rozpuszczonych w rondelku krówek z odrobiną kremówki
3 łyżki orzeszków ziemnych solonych
Orzeszki wymieszać z sosem toffi
Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy. Wyłożyć cały krem, polać sosem toffi z orzeszkami i przykryć drugim bezowym blatem. Ewentualnie lekko oprószyć kakao. Schłodzić. Smacznego :)
Wow! Prezentuje się cudnie! Uwielbiam torty bezowe:)
OdpowiedzUsuńObłędny :)
OdpowiedzUsuńMmm... Faktycznie idealny na specjalna okazje! Wyglada niesamowicie.
OdpowiedzUsuńrewelacja!:)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego
Mmmm.. wygląda bosko;) Swoją droga dawno już jadłam bezę;)
OdpowiedzUsuńlubię bezę, lubię krem, idealnie :)
OdpowiedzUsuńTez niedawno robilam beze
OdpowiedzUsuńJejku, Elizo on jest boski! :)
OdpowiedzUsuńKaloryczna bomba, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić... Szczególnie w jakąś specjalną okazję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy…….i jeszcze takie………jest boski…..
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Ile czasu przed podaniem należy przełożyć bezowe blaty masą, żeby dobrze się kroiło? Bo podejrzewam, że podany od razu będzie się kruszył? A podany zbyt późno zbyt zmięknie?
OdpowiedzUsuńzrobiony rano na wieczór będzie w sam raz :)
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuń