Obłędnie delikatny, cudownie aromatyczny, błyskawiczny w przygotowaniu....Łosoś w sosie z dodatkiem wina, estragonu i duszonej cebulki zaprawiany żółtkiem i śmietaną kremówką... Czysta poezja.... Przepis choć lekko zmodyfikowany pochodzi z książki "Benedyktyńskie smaki i smaczki" Polecam Wam baaaaaaardzo :)
Składniki:
4 filety z łososia
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
estragon
1-2 liście laurowe
1 duża lub 2 mniejsze cebule
2 łyżki masła
1/2 szkl. śmietany 30%
1 żółtko
1 łyżka octu winnego jasnego
1/2 szkl. białego wina
garść roszponki
1 łyżeczka mąki pszennej
Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić dokładnie cytryną i odstawić na ok. 15 minut. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle na złoto. Łososia oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron. Do cebuli wlać wino, dodać liście laurowe i wymieszać. Ułożyć delikatnie łososia, oprószyć estragonem i przykryć. Dusić ok 15 min pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć go delikatnie i przykryć folią aluminiową. Z sosu wyjąć liście laurowe i wyrzucić je. Żółtko dokładnie roztrzepać rózgą z octem. Dodać śmietanę kremówkę i jeszcze chwilę mieszać. Mąkę rozmieszać dokładnie z odrobiną wody. Do sosu wlać śmietanę z żółtkiem, pokrojoną roszponkę oraz rozmąconą mąkę i zagotować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Na półmisku ułożyć najpierw sos, a na nim ułożyć łososia i udekorować pozostałą roszponką.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Wygląda również obłędnie:-) Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy łososia :) mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńO mniam, jakże pysznie wyglada!:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, bardzo lubię łososia w każdej postaci.
OdpowiedzUsuń