Dzisiejsza propozycja jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie śmietany która zważyła się nam np przy ubijaniu do ciasta, lub np zrobiła się lekko kwaśna... Właśnie z takiej błyskawicznie i prosto zrobimy pyszne masło...
Składniki:
500 ml śmietany 36%
szczypta soli
wykonanie thermomix:
Śmietanę i sól umieścić w naczyniu. Ubijać 6 min/obr4. Można dodać odrobinę oleju wówczas masło będzie się lepiej smarowało.
Jeśli robimy np ze śmietany 30% można dodać 1 łyżeczkę masła (jeśli mamy
;) Odcedzić na sitku, potrząsając nim utworzyć osełkę. Schłodzić.
wykonanie tradycyjne:
Śmietanę ze szczyptą soli miksować na najwyższych obrotach ok 6 minut. Można dodać odrobinę oleju wówczas masło będzie się lepiej smarowało.
Jeśli robimy np ze śmietany 30% można dodać 1 łyżeczkę masła (jeśli mamy
;) Po tym czasie masło powinno sie już utworzyć. Przelać na sitko. Odcedzić maślankę, a z masła uformować osełkę. Schłodzić
Smacznego :)
Ale fajowo ;)
OdpowiedzUsuńI do domowego chlebka idealnie :)
OdpowiedzUsuńSuper. Na pewno spróbuję :). Wszystko co domowe jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńgenialne musi być takie domowe masełko:)
OdpowiedzUsuńnie przyszło mi do głowy żeby spróbować zrobić, ale niesamowicie mi się podoba pomysł:)