Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 listopada 2012

Masło śmietankowe




Dzisiejsza propozycja jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie śmietany która zważyła się nam np przy ubijaniu do ciasta, lub np zrobiła się lekko kwaśna... Właśnie z takiej błyskawicznie i prosto zrobimy pyszne masło...

Składniki:
500 ml śmietany 36%
szczypta soli


wykonanie thermomix:
Śmietanę i sól umieścić w naczyniu. Ubijać 6 min/obr4. Można dodać odrobinę oleju wówczas masło będzie się lepiej smarowało. Jeśli robimy np ze śmietany 30% można dodać 1 łyżeczkę masła (jeśli mamy ;) Odcedzić na sitku, potrząsając nim utworzyć osełkę. Schłodzić.

wykonanie tradycyjne:
Śmietanę ze szczyptą soli miksować na najwyższych obrotach ok 6 minut. Można dodać odrobinę oleju wówczas masło będzie się lepiej smarowało. Jeśli robimy np ze śmietany 30% można dodać 1 łyżeczkę masła (jeśli mamy ;) Po tym czasie masło powinno sie już utworzyć. Przelać na sitko. Odcedzić maślankę, a z masła uformować osełkę. Schłodzić
Smacznego :)


 
 

4 komentarze:

  1. I do domowego chlebka idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Na pewno spróbuję :). Wszystko co domowe jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne musi być takie domowe masełko:)
    nie przyszło mi do głowy żeby spróbować zrobić, ale niesamowicie mi się podoba pomysł:)

    OdpowiedzUsuń