Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 lipca 2021

Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami

 

 

Zdjęcia raczej podłe, ale nie mogę czekać z podzieleniem się z Wami tym przepisem. Jeśli lubicie zestawienie gruszki, sera pleśniowego i orzechów to gorąco Wam polecam :)


 Składniki na ciasto:
  • 500g mąki typ 00
  • 8g suszonych drożdży lub 42g śweżych
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 320ml letniej wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


ponadto:

  • 1/2 szkl śmietany 18% 
  • garść tartej mozzarelli
  • 200g sera gorgonzola
  • 200g sera z błękitną pleśnią
  • 2 gruszki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • miód płynny

 

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia,  aż podwoi objętość.

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (góra -dół).
Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).

Blaszkę z wyposażenia piekarnika natłuścić olejem.
Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Śmietanę wymieszać z mozzarellą. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować.  Ułożyć plastry cieniutko pokrojonej gruszki. następnie pokruszona gorgonzola i ser pleśniowy. Skropić oliwą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 8-9 minut. Podawać posypane orzechami i polane delikatnie lekko podgrzanym miodem wymieszanym ewentualnie minimalnie z wodą. Smacznego :)



 
 



2 komentarze:

  1. Jadłam podobną pizzę całkiem niedawno i była zaskakująco smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalne połączenie smakowe. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń