Zdjęcia raczej podłe, ale nie mogę czekać z podzieleniem się z Wami tym przepisem. Jeśli lubicie zestawienie gruszki, sera pleśniowego i orzechów to gorąco Wam polecam :)
- 500g mąki typ 00
-
8g suszonych drożdży lub 42g śweżych
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 320ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-
ponadto:
- 1/2 szkl śmietany 18%
- garść tartej mozzarelli
- 200g sera gorgonzola
- 200g sera z błękitną pleśnią
- 2 gruszki
- garść posiekanych orzechów włoskich
- miód płynny
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (góra -dół).
Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).
Blaszkę z wyposażenia piekarnika natłuścić olejem.
Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Śmietanę wymieszać z mozzarellą. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować. Ułożyć plastry cieniutko pokrojonej gruszki. następnie pokruszona gorgonzola i ser pleśniowy. Skropić oliwą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 8-9
minut. Podawać posypane orzechami i polane delikatnie lekko podgrzanym miodem wymieszanym ewentualnie minimalnie z wodą. Smacznego :)
Jadłam podobną pizzę całkiem niedawno i była zaskakująco smaczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne połączenie smakowe. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń