Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 czerwca 2021

Tarta podwójnie czekoladowa

Tarta zdecydowanie dla miłośników czekolady. Mocno kakaowy spód z podwójnie czekoladową kremową warstwą. Prosta, nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu. Przepis znaleziony na stronie przepisy.pl  Bardzo Wam polecam :)


Składniki na ciasto:

  • 180g maki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • 20g ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 100g masła


Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu rozwałkować i wylepić dokładnie natłuszczoną formę do tarty o średnicy 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 190 stopni ok 20 minut (do suchego patyczka). 

Wyjąć i wystudzić.


Składniki na krem:

  • 200g śmietany kremówki 30%
  • 200g czekolady deserowej
  • 40g masła 

 

ponadto do dekoracji opcjonalnie:

  • 150g borówek amerykańskich
  • 1 granat


Śmietankę podgrzewać do momentu prawie zagotowania. Dodać drobno połamana czekoladę.Wymieszać. Dodać masło i wymieszać na gładziuteńki krem. Odstawić na chwilę do przestudzenia.

Masę wlać na upieczone ciasto. Wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki celem stężenia. Przed podaniem można dodatkowo udekorować borówka amerykańską lub granatem.

Smacznego :)





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz