Jajka faszerowane na dwa sposoby. Doskonała propozycja na każdego rodzaju imprezę. Świetnie smakują a przy tym doskonale wyglądają na stole. Może się zdarzyć że zostanie Wam troszkę farszu z podanych składników. Wykorzystać go można jako pastę na chleb. Bardzo Wam polecam :)
Składniki na farsz pieczarkowy:
- 10 jajek
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- odrobina majonezu
- olej do smażenia
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić na połówki. Delikatnie powyciągać żółtko.
Cebulkę drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i usmażyć. Wymieszać z podsmażoną cebulą. Doprawić. Wyjąć na deskę i drobniutko posiekać lub leciuteńko zmiksować. Wymieszać z rozgniecionymi żółtkami. Dodać odrobinę majonezu dla konsystencji pasty. Doprawić raz jeszcze. Farsz nałożyć do worka cukierniczego z szeroka tylką i wypełnić jajka.
Składniki na farsz szpinakowy:
- 10 jajek
- 450g szpinaku mrożonego
- 1-2 ząbki czosnku
- 150g sera feta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki wody
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić na połówki. Delikatnie powyciągać żółtko.
Olej rozgrzać, podsmażyć czosnek, dodać szpinak, wodę i przykryć. Dusić do momentu rozmrożenia, następnie odkryć i jeszcze chwilę smażyć do odparowania. Zdjąć z ognia, dodać rozgnieciony ser feta i rozgniecione żółtka. Dokładnie wymieszać. Dodać majonez do uzyskania konsystencji pasty. Doprawić. Farsz nałożyć do worka cukierniczego z szeroką tylką i wypełnić nim jajka.
Podawać udekorowane np koperkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz