Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


12 czerwca 2021

Jajka faszerowane na dwa sposoby: ze szpinakiem i z pieczarkami

 

Jajka faszerowane na dwa sposoby. Doskonała propozycja na każdego rodzaju imprezę. Świetnie smakują a przy tym doskonale wyglądają na stole. Może się zdarzyć że zostanie Wam troszkę farszu z podanych składników. Wykorzystać go można jako pastę na chleb. Bardzo Wam polecam :)


Składniki na farsz pieczarkowy:

  • 10 jajek 
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • odrobina majonezu
  • olej do smażenia

 

Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić na połówki. Delikatnie powyciągać żółtko.

Cebulkę drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i usmażyć. Wymieszać z podsmażoną cebulą. Doprawić. Wyjąć na deskę i drobniutko posiekać lub leciuteńko zmiksować. Wymieszać z rozgniecionymi żółtkami. Dodać odrobinę majonezu dla konsystencji pasty. Doprawić raz jeszcze. Farsz nałożyć do worka cukierniczego z szeroka tylką i wypełnić jajka.


Składniki na farsz szpinakowy:

  • 10 jajek
  • 450g szpinaku mrożonego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150g sera feta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
  • 2 łyżki wody

 

Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić na połówki. Delikatnie powyciągać żółtko.

Olej rozgrzać, podsmażyć czosnek, dodać szpinak, wodę i przykryć. Dusić do momentu rozmrożenia, następnie odkryć i jeszcze chwilę smażyć do odparowania. Zdjąć z ognia, dodać rozgnieciony ser feta i rozgniecione żółtka. Dokładnie wymieszać. Dodać majonez do uzyskania konsystencji pasty. Doprawić. Farsz nałożyć do worka cukierniczego z szeroką tylką i wypełnić nim jajka.

Podawać udekorowane np koperkiem i posiekanym szczypiorkiem.

 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz