Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


12 października 2016

Szczęśliwy królik Antonia - czyli królik z oliwkami duszony w winie



Obiad, który w zasadzie robi się sam :) Mięciuteńkie rozpływające się w ustach delikatne mięsko królika w sosie na bazie białego wina z czarnymi oliwkami. Przepis pochodzi z książki Fritzi Paul "Kuchnia miłości" . Bardzo Wam polecam :) A o książce słów kilka za chwilę ;)


Składniki:
1,5 kg królika (razem z wątrobą, sercem i nerkami)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
3 liście laurowe
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
100g czarnych oliwek (bez pestek i  nadzienia)
750ml białego wytrawnego wina
sól


Królika umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Podroby również pokroić i odłożyć je na bok.
Cebulę pokroić drobno (z łykiem wody w ustach by oczy nie łzawiły ;)
Czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła i papryczkę drobniutko pokroić.
W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek, chili, zioła i liście laurowe. Podsmażać chwilę. Dodać królika i obsmażyć go ze wszystkich stron. Dorzucić podroby. Podsmażać jeszcze chwilę do uzyskania ładnego koloru. Posolić. Całość zalać winem. Gotować pod przykryciem 45 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dorzucić oliwki i gotować kolejne 45 minut. Kontrolować poziom sosu i dolać ewentualnie odrobinę wina lub wody. Podawać z pieczywem lub jako danie obiadowe z ziemniakami :) Smacznego :)




 


 

Główna bohaterka książki - Mia - ma 35 lat i mieszka w Berlinie. Po stracie swojego ukochanego przyjaciela Sebastiana przestała wierzyć w to, że może być jeszcze szczęśliwa i spełniona. 
Od tego czasu boi się znów kogoś pokochać i nie wiąże się z mężczyznami  dłużej niż na jedną noc.
Pewnego dnia w ręce Mii na pchlim targu trafia ręcznie napisana książka kucharska, gdzie obok przepisów znajdują się historie miłosne jej autorów. Fascynacja nowym nabytkiem jest tak ogromna, że dziewczyna postanawia odwiedzić małą neapolitańską wioskę i osobiście poznać wszystkich tych ludzi. Pcha ją tam ciekawość i chęć ucieczki przed uczuciem, którego się boi.

Książka lekka, bez specjalnie rozbudowanej fabuły, mocno przewidywalna. Dla amatorów miłosnych powieści w sam raz na długie jesienno - zimowe wieczory. Dla mnie jednak za mało kuchni :) i za mało tej włoskiej pasji i szaleństwa.
W książce jest kilka przepisów z których na pewno skorzystam. Dzisiejszy królik w białym winie bardzo nam wszystkim smakował. Następna w kolejce czeka już pannacotta z wodą różaną i owocami.
Jeśli jesteście miłośniczkami książek w tylu Harlequin'a powieść powinna się Wam spodobać :)

okładka: miękka
ilość stron: 300
cena: 36,90 zł





Za możliwość zapoznania się z książką dziękuję Wydawnictwu:
http://www.prozami.pl/







1 komentarz:

  1. uwielbiam królicze mięsko jest takie delikatne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń