Pamiętam jak w dzieciństwie wyjeżdżałam na wieś. Tam jadało się inaczej niż w mieście. ogórek świeżo zerwany, pomidory, ziemniaki z ogniska, prażone... Smak tego ostatniego do dzisiaj pamiętam. W kociołku na ognisku układało się warstwami: kapustę, boczek i ziemniaki. Raaaany jakie to było pyszne ;) Dzisiejsza propozycja obiadowa troszkę nawet to przypomina ;) Brakuje w niej tylko kapusty, ale kto wie... może następnym razem ją dorzucę ;) Przepis znaleziony w gazecie "Moje smaki życia" Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duży por
1 cebula
250-300g parówek i kiełbasek
100g chrzanu ze słoiczka
150g śmietany 12%
1/2 szkl wody
1 łyżka posiekanego szczypiorku
olej rzepakowy
sól pieprz
odrobina posiekanej cebulki dymki do dekoracji
ponadto:
jajka sadzone do podania
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w kostkę.
Cebulę i pora pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry parówki i kiełbasę i smażyć ok. 5-10 minut. Dodać ziemniaki i smażyć do lekkiego zarumienienia.
Chrzan wymieszać z wodą i śmietaną. Zalać wszystko na patelni, doprawić i chwilę podgrzewać. Posypać szczypiorkiem i cebulką dymką. Podawać od razu np z sadzonym jajkiem. Smacznego :)
Wygląda smakowicie. Skopiowałam i wypróbuję. Dziękuję. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńciekawe smaki, trzeba będzie wypróbować kiedyś :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, ujął mnie sos chrzanowy, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń