Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


7 września 2016

Schab z ziemniaczanym puree, sosem porowym i orzechami nerkowca



Kolejna pyszna propozycja na błyskawiczny obiad. Cudownie kremowy sos porowy, idealny zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Bardzo bardzo Wam polecam :)


Składniki:
6 plastrów schabu cieniutko pokrojonych
1 duży por
4 łyżki wody
500ml śmietany 36%
sól
pieprz
masło klarowane
2-3 łyżki orzeszków nerkowca
cebulka dymka do dekoracji
1 esencja sosu pieczeniowego Knorr (klik)
250ml wrzątku
1 kg ziemniaków
150-200 ml gorącego mleka
1 łyżka masła


Schab rozbić. Delikatnie doprawić solą i pieprzem z obydwu stron. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła klarowanego. Obsmażyć. zdjąć z ognia. Pora umyć, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w średniej grubości piórka. Wrzucić na tłuszcz, który pozostał po smażeniu schabu. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażać. Wlać 4 łyżki wody, wymieszać, przykryć i dusić ok 10 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, wlać kremówkę, wymieszać i gotować do zgęstnienia ok 5 minut. Doprawić sola i pieprzem.
Esencję pieczeniową rozpuścić w 250ml wrzątku. Wlać do rondla i gotować ok 1 minutę. Wrzucić podsmażony wcześniej schab i dusić pod przykryciem ok 7 minut.
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i dokładnie ubić. Dodać łyżkę masła i gorące mleko. Ubić raz jeszcze.
Na środku talerza układać najpierw ciemny sos. Na nim wyłożyć ziemniaczane puree i polać sosem porowym. na wierzchu. Na górze układać plastry schabu. Całość posypać orzeszkami nerkowca i udekorować pokrojona cebulką dymką. Smacznego :)



 








5 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda, ciekawa jestem czy filtrujecie wodę w swojej kuchni przygotowując posiłki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda poprostu obłędnie <3
    Pozdrawiam i zapraszam do obserwowania na https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pyszny to musiał być obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to wspaniale się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń