Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


9 października 2014

Strucla drożdżowa z powidłami i płatkami migdałów

Nie pytajcie mnie jak smakuje na drugi dzień bo nie wiem :) Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka :) Delikatne, mięciuteńkie ciasto już raz gościło na blogu (klik). Dzisiaj wzbogaciłam go o inny środek - to pyszne domowe powidła śliwkowe i chrupiące płatki migdałów. Całość bardzo pyszna i idealna ze szklanką mleka :) Robi się prosto i szybko :) Bardzo Wam polecam :)

Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
22g drożdży świeżych
150ml letniego mleka
40g roztopionego masła
30g cukru
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z wanilią (klik) lub 1 cukier waniliowy 



Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać odrobiną letniego mleka. Dodać odrobinę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut aż "ruszą". Po tym czasie dodać resztę mleka,  pozostałe składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczka i odstawić na ok 1-1,5 godz. do podwojenia objętości.


ponadto: 
4-5 łyżek domowych powideł śliwkowych
ok. 100g płatków migdałów
roztrzepane żółtko do posmarowania



Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4-5mm tj. ok. 28x38cm. Na całej powierzchni dokładnie rozsmarować powidła i posypać 2-3 łyżkami płatków migdałowych. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć i przeciąć na trzy pasy. Zapleść z nich warkocz ściskając dokładnie początek i koniec. Upleciony warkocz przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (12x35).
Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałów. Odstawić na ok. 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 30 minut do zezłocenia (patyczek wkłuty do środka powinien być suchy, jeśli strucla zbyt szybko łapie kolor - przykryć ją folia aluminiową). Smacznego :)







5 komentarzy: