Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 października 2014

Pszenne ekspresowe bagietki rustykalne


Domowe, błyskawiczne, przepyszne.... W pierwszym dniu z cudowną chrupiącą skórką, która z czasem nieco mięknie. Bagietki są bardzo proste i niekłopotliwe w przygotowaniu. Przepis znaleziony na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię. Polecam baaardzo :)

Składniki:
500g mąki pszennej chlebowej typ 750
50g  świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
250ml letniego mleka
100ml letniej wody


Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić na 10 minut aż ruszą. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i krótko wyrobić. Podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałeczek który zawijać wzdłuż własnej długości. Bagietki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub na oprószoną mąkę formę bagietkową. Odstawić na 15 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą i wstawić bagietki. Piec przez ok. 25 minut na złoto. Smacznego :)

 
 







4 komentarze: