Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 sierpnia 2013

Tarta śliwkowa z bezą



Oszalałam na punkcie śliwek. Mam nadzieję że wybaczycie mi kolejny śliwkowy wpis ale spieszmy się kochać śliwki.. tak szybko się kończą :) Obłędna tarta, idealnie słodka na kruchuteńkim spodzie. Ciasto powstało na bazie tarty cytrynowej prezentowanej już wcześniej tutaj (klik). Jeśli lubicie takie smaki - polecam Wam baaaardzo :)


Składniki na kruchy spód:
180g zimnego masła pokrojonego na kawałki
3,5 łyżki cukru
3 żółtka (białka odłożyć na bezę)
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2-3  łyżki lodowatej wody



wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko ze sobą wyrobić na jednolite miękkie ciasto. Po wyrobieniu włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 30 cm (zarówno spód jak i brzegi), ponakłuwać, obciążyć np fasolką i piec  w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 min do jasnozłotego koloru. 


wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Miksować 2-3 min obr.6. Po wyrobieniu włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 30 cm (zarówno spód jak i brzegi), ponakłuwać, obciążyć np fasolką i piec  w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 min do jasnozłotego koloru.


Składniki na bezę:
3 białka
szczypta soli
100g cukru


ponadto:
1 kg śliwek

2 łyżki bułki tartej
25 g płatków migdałowych do posypania


wykonanie tradycyjne:
Podpieczony spód wyjąć. Spód obsypać bułka tartą i wyłożyć umyte , wypestkowane i przekrojone na pół śliwki. Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut.
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania stopniowo  dodawać cukier.
Pianę wyłożyć na podpieczone śliwki, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika na 25 minut, zmniejszając temp do 180 stopni.


wykonanie thermomix:
Podpieczony spód wyjąć. Spód obsypać bułka tartą i wyłożyć umyte , wypestkowane i przekrojone na pół śliwki.  Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut.
Białka ze szczypta soli umieścić w suchym naczyniu, nałożyć motylek.  Ubijać 3 min/obr 3-4. Po ok minucie ubijania zacząć stopniowo dosypywać cukier. Pianę wyłożyć na podpieczone śliwki, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika na 25 minut, zmniejszając temp do 180 stopni.
Smacznego :)






8 komentarzy:

  1. kruche i śliwki - moje ulubione zestawienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybaczyc wybacze - o ile dostane kawalek tej tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest piękna! Muszę kiedyś się na nią skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na wykorzystanie śliwek, zwłaszcza kiedy ostatnio mam ochotę na pieczenie tart :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem bardzo początkująca w pieczeniu ciast ale ta tarta jest super prosta i przepyszna

    OdpowiedzUsuń