Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 sierpnia 2013

Pieczony łosoś w trzech papryczkach


O walorach zdrowotnych ryb nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Przepyszny mięciutki delikatny z dodatkiem lekko chrupiącej papryki :) Idealnie nadaje się na lekki obiad. Przepis dostałam wieki temu od mojego kuzyna i z powodzeniem korzystam z niego do dziś. Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
ok. 700 g  łososia  (najlepiej filet)
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 cebula
2 cytryny
2-3 małe ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz
rozmaryn i bazylia (najlepiej świeże ale jak nie ma to mogą być suszone)


Łososia umyć, pozbawić skóry, skropić obficie sokiem z cytryny i w zafoliowanym pojemniku wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie cebulę pokroić w piórka i podsmażyc na oliwie, dodać drobniutko pokrojony czosnek, a następnie wszystkie trzy papryki oczyszczone i pokrojone w paseczki. Dodać sól, pieprz, rozmaryn i  bazylię i chwilę podsmażać (papryka nie może się "rozpaćkać" - ma być chrupiąca.
Podduszone warzywa przepłożyc do glinianego lub żaroodpornego półmiska. Na wierzch położyć łososia (posypany solą i pieprzem). Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. (jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym wsadzamy do zimnego piekarnika, przykrywamy pokrywką i pieczemy 20 min od momentu  uzyskania właściwej temp.) Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze.
Smacznego:)








Łososia przygotowałam w naczyniu żaroodpornym firmy






3 komentarze:

  1. Mnie zdecydowanie nie trzeba przekonywac! A paprykowy dodatek bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli ładnie, smacznie i przyjemnie :) uwielbiam łososia w każdym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń