Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 kwietnia 2013

Szarlotka tatrzańska




Przepis na tą szarlotkę przyniosła mi mama, która z kolei dostała go od swojej koleżanki. Pogrzebałam w internecie i znalazłam jego pierwowzór na blogu ChiliBite. To jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam. Baaardzo dużo jabłek - mało ciasta - warunek idealnej szarlotki. Ta jest dokładnie taka.... Większa jej część zniknęła zanim wystygła.... Bo czy jest coś lepszego niż ciepła szarlotka? Polecam Wam baaardzo:)


Składniki:
500g mąki krupczatki
90g cukru pudru
250g margaryny
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

ponadto:
3 kg jabłek szara reneta (i tylko takich!) ja miałam z lokalneprzysmaki pl (klik)
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu


Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie posiekać i wyrobić ciasto. Blaszkę (22x32) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto podzielić na trzy części. 1/3 włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do zamrażarki. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blaszki i dokładnie wyrównać. Blaszkę wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w cieniutkie plasterki (ja zrobiłam to robotem z tarczą do szatkowania w plastry). Jabłka skropić sokiem z cytryny dzięki czemu nie będą ciemniały tak szybko. Cukier puder wymieszać z cynamonem i delikatnie wsypać do jabłek. Dokładnie ale delikatnie wymieszać ręką do momentu aż cukier oblepi jabłka (uważać by się nie połamały).

Blaszkę wyjmujemy z lodówki. Na ciasto wykładamy delikatnie partiami jabłka układając plastry w miarę poziomo na cieście. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce ciasto to które wcześniej odłożyliśmy do zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut na złoto.
Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)



 




Idealne jabłka  szara reneta z sadu Szczyrzyc znajdziecie na:



10 komentarzy:

  1. kocham tą szarlotkę:) wygląda jak niebo i smakuje jak niebo:) też pożeram na gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi I'm Ana from Fooduel.com. It is a site in which users vote recipes.
    from 1 to 10.

    There is a ranking of the best recipes and a profile with your voted recipes. Each recipe has a link to the blog which belongs the recipe. This way you will get traffic to your blog.

    It's easy, fast and fun.

    I invite you to enter, add your blog and upload a recipe with a nice photo for user of the world look your recipes.

    You are able to see your stats:

    -Number of visits to your blog from Fooduel.com.
    -Number of votes received every day.
    -Number of votes received by each category.
    -Number of votes for each grade (1-10).
    -Number of votes for each recipe.

    Look this example of one profile stats: http://fooduel.com/stats1.png.

    About Fooduel.com
    http://fooduel.com/about.php

    We would love that you participate with some recipe.

    Regards

    http://www.Fooduel.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekę ją od lat, ale zawsze na blaszce 25/40 cm. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia taką robi i muszę powiedzieć że jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mnie naszła na taką chęć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, te jabłuszka! Cudowna szarlotka.

    OdpowiedzUsuń
  7. O! moja mama bardzo często robiła to ciasto! Jest proste i niesamowicie smaczne. Często robi jak mamy niezapowiedzianych gości :)

    Zapraszam do siebie na konkurs
    http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka upieczona i wlasnie pierwszy kawaleczek sprobowany.Oblednie pyszna.Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń