Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 kwietnia 2013

Kiwi curd




Był już orange curd i lemon curd.... Dlaczego nie pójść dalej i nie spróbować nowych smaków? Postanowiłam z kiwi pokombinować i powiem Wam że bardzo fajnie wyszło :) Kiwi curd idealnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków, do sernika lub najnormalniej w świecie do podjadania łyżeczką ;) Polecam :)


Składniki:
4 jajka w temp. pokojowej
2 żółtka
150g cukru (ja miałam bardzo kwaśne kiwi - można spróbować dać 140g przy mocno dojrzałych)
350g kiwi (ok 6 sztuk)
4 łyżki soku z cytryny
130g masła

Kiwi obrać i zmiksować. Leciuteńko (!) odlać minimalną ilość soku przekładając na sito. Natychmiast z powrotem przełożyć pulpę do miseczki. Cukier, jajka, żółtka i sok z cytryny dokładnie roztrzepać. Podgrzewać w rondelku na małym ogniu mieszając cały czas rózgą. Praktycznie od razu można dodać zmiksowane kiwi. Podgrzewać do momentu aż cały krem zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodać masło do momentu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
 
 

13 komentarzy:

  1. uwielbiam kiwi! jutro kiwi curd zagości i u mnie! ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować, lemon curd nigdy się u mnie nie uchowa w lodówce za długo bo podjadam z ciasteczkami więc wariant z kiwi pewnie też :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lemon curd lubię. Orange nie jadłam, a kiwi curd to w ogóle zagadka. Wygląda bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł :) musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez ma piekny, wiosenny kolor! Zdecydowanie za rzadko przerabiam owoce na curdy...

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł by wykorzystać kiwi:D

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczny pomysł! uwielbiam kiwi - muszę spróbować koniecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. hehe, pomysłów nie ma końca!
    pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sezon truskawkowy się zbliża więc pora na curd truskawkowy. Elizko mam nadzieję, że coś wymyślisz :) Czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci że to fantastyczny pomysł :D Obiecuję pomyśleć :D Pozdrawiam również :D

      Usuń
  10. czy taki curd nadaje się do przełożenia tortu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie - będzie za rzadki. Może być tylko jako dodatek :)

      Usuń