Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


10 lutego 2013

Czerwona kapusta do obiadu




Strasznie dawno jej nie robiłam. Skutecznie do tego zmobilizowała mnie Ewa na Facebooku za co serdecznie jej dziękuję ;) 
Tak więc zapraszam Was dzisiaj na czerwoną kapustę wg. przepisu mojej mamy. Chyba najprościej jak się da. Bez zbędnych dodatków - szybko i pysznie. Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
ok 500g poszatkowanej czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 łyżka octu 6% lub 10% ewentualnie soku z cytryny
sól, pieprz

Kapustę poszatkować lub posiekać nożem. Ja nie robię tego nigdy robotem ani malakserem gdyż wolę takie większe kawałki. Jeśli są za długie zawsze można je pociąć parę razy nożyczkami w misce ;) 
Kapustę wrzucić na gotujący się osolony wrzątek (może być też bulion warzywny lub drobiowy). Ma go być tyle by tylko zakrywał kapustę. Pogotować chwilkę ale nie do miękkości. Kapusta ma być al dente. W tym czasie cebulę obrać i pociąć w drobniuteńką kosteczkę. Wrzucić ją na sitko. Gdy kapusta będzie już gotowa odcedzić ją na tym sitku na którym mamy cebulę (przelewamy ja wrzątkiem). Zostawić chwilkę do odcieknięcia. Przełożyć całość do miski, dodać ocet, odrobinkę soli i pieprzu (Uwaga kapusta inaczej smakuje potem po wystudzeniu) Wystudzić dokładnie. Ewentualnie po wystudzeniu doprawić jeszcze raz. Podawać jako dodatek obiadowy na zimno (tej kapusty nie podgrzewamy).
Smacznego :)

 
 
 

19 komentarzy:

  1. najlepsza!
    u mnie jadamy ją zwykle na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, choć trochę inaczej robię - dodaję sok z cytryny, oliwę i starte jabłko.

    OdpowiedzUsuń
  3. super, takie podstawowe przepisy to sie bardzo przydaja:))

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsza kapusta do obiadu:) ma bardzo ładny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita. Aż mi się zachciało takiej dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam czerwoną kapustę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam surówkę z surowej czerwonej. Ale taka wersja też jest super.

    OdpowiedzUsuń
  8. moja ulubiona czerwona kapusta jest ze słoika , z firmy gomar pińczów polecam ja wszystkim ma doskonały smak !

    OdpowiedzUsuń
  9. moja ulubiona czerwona kapusta jest ze słoika , z firmy gomar pińczów polecam ja wszystkim ma doskonały smak !

    OdpowiedzUsuń
  10. moja ulubiona czerwona kapusta jest ze słoika , z firmy gomar pińczów polecam ja wszystkim ma doskonały smak !

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie poszatkowałam kapustę i ją gotuję. Fajny przepis, taki prosty i w miarę szybki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam czerwoną kapustę……skorzystam z przepisu
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  13. zapytam odwrotnie. Co podac do czerwonej kapusty, oprcz miesa?

    OdpowiedzUsuń
  14. Taaa, bo gęś je trawę, to nie jest mięsem :D

    OdpowiedzUsuń
  15. A moja kapustka ma jeszcze czerwone porzeczki.

    OdpowiedzUsuń