Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 października 2012

Roladki z boczkiem, suszoną śliwką i orzechami włoskimi




Te roladki to koronna przystawka mojej mamy. Odkąd pamiętam pojawiała się na imprezach i zawsze cieszyła się wzięciem. Wszyscy ją uwielbiali. Robi sie ją szybko i jest przepyszna. Polecam baaaardzo :)


Składniki:
20 plastrów boczku wędzonego
20 śliwek kalifornijskich suszonych
20 połówek orzecha włoskiego
mocna zaparzona herbata.


Śliwki i orzechy zalać gorącą herbatą, przykryć i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć.
Do każdej śliwki wcisnąc orzecha, a następnie śliwkę zawinąć w plaster boczku i spiąć wykałaczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min w temp. 200 stopni na rumiano. (Przed samym końcem można włączyć opiekanie). Uważać by nie wysuszyć i przypalić. Podawać ciepłe.
Smacznego :)


 
 
 

9 komentarzy:

  1. Fajnie się prezentują. Idealne na imprezki.:)
    I z pewnością smaczne.
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie roladki. Robi się je szybko, można ze wszystkim i są bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak pięknie, ubóstwiam ten smak chrupiutiego tłuściutkiego boczku, mmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. ochh co za fantastyczne połączenie. Roladki znam, jadłam, ale bez dodatku orzechów, a z nimi brzmi jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno juz o nich slyszalam ... podobno rewelacja :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka
    można zrobić podobne na grillu
    http://www.zgrilla.pl/boczek-z-grilla-z-suszonymi-sliwkami/
    też jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Ja robie podobne, ale z samymi sliwkami. W osobnych naczyniach namaczasz śliwki i orzechy czy w jednym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W osobnych, ale może być też w tym samym :)

      Usuń
    2. Sliwka nadziewana czosnkiem rowniez rewelacja :)

      Usuń