Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na przepysznego murzynka. Przepis na to ciasto znalazłam jakiś czas temu u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki, i miałam go okazje już piec wielokrotnie między innymi na Święta Wielkanocne w formie babki (tutaj klik) . Jednak takiego klasycznego murzynka nie było na blogu ;) Dzisiaj proponuję Wam więc tradycyjną jego formę . Ciasto jest rewelacyjne, wilgotne, nie za słodkie z delikatnym aromatem wina ;) Niezmiennie mnie zachwyca. Najlepszy murzynek jakiego jadłam :) Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej
1,5 szkl. cukru (jak ktoś nie lubi bardzo słodkiego warto zmniejszyć ilość do 1 szkl)
3 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
250g masła lub margaryny
6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki mleka
W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, wino, mleko i przesiane kakao. Całość zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie cały czas miksując dodawać kolejno żółtka, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubita na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (12x30) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.180 stopni przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu potrzymać jeszcze chwilę w formie po czym delikatnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone ciasto można polać polewą.
Składniki na polewę:
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Mleko zagotować z cukrem, dodać masło i rozpuścić. Na koniec dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać rózgą. Wystudzone ciasto polać polewą .
Smacznego :)
Uwielbiam murzynka :)Z dodatkiem wina jeszcze nie piekłam, zawsze dodawałam inny alkohol. Ale z winem pewnie też pyszne:)
OdpowiedzUsuńal Ci ślicznie wyszedł:)
OdpowiedzUsuńjest perfekcyjny. Smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować, uwielbiamy murzynki i pierniki.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! I ta błyszcząca polewa-cudo!:)
OdpowiedzUsuńdawno nie piekłam takiego zwykłego, nieudziwnionego murzynka. chyba muszę przypomnieć sobie jego smak :)
OdpowiedzUsuńlubie!
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że to najlepszy murzynek na świecie:) Cieszę się, że Wam smakuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
wspaniałe zdjęcia!
OdpowiedzUsuńwielbię murzynka, a tak dawno nie jadłam...
A ja nigdy nie dodawałam alkoholu do murzynka... Piękny, a jak przepis od Asiek, to musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńPiękne i kuszące zdjęcia!
fantastyczny przepis! zapraszam też do mojego konkursu: http://nietylkopasta.pl/konkurs-kulinarny-ze-spizarni-na-stol-2/
OdpowiedzUsuńKto nie lubi murzynka????? Murzynka lubią wszyscy! Pyszna, domowa klasyka. :-)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna propozycja ,wow:)
OdpowiedzUsuńBaaardzo dawno nie robiłam Murzynka ;) Chyba pozwolę sobie skorzystać z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Super wygląda ten murzynek bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo piękne zdjęcia, takie domowe i oddają charakter bloga :) Pozdrawiam i dołączam link z moim ciastem czekając na Pani ocenę :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/chocolate-cake-ciasto-czekoladowe.html Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN
OdpowiedzUsuń