Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


13 kwietnia 2012

Sernik z krówkami i sosem karmelowym



Absolutne Mistrzostwo Świata... :) To chyba najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Idealnie kremowy, rozpływający się w ustach. Do przepisu znalezionego u Kasi na blogu Słodkie Fantazje dodałam minimalnie od siebie i wyszło pysznie. Polecam Wam i to baardzo :)

Składniki na ciasto:
1i1/3 szkl. mąki pszennej
120g masła (rozpuszczone i przestudzone)
1/3 szkl. cukru pudru
3 łyżki kakao

Składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Ciasto może wyjść "lekko sypkie" - nie należy się tym przejmować. Dno tortownicy (22-24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić równo ciastem.

Składniki na masę serową:
750g twarogu zmielonego trzykrotnie (lub wiaderkowy sernikowy)
5 jajek
1/2 szkl. cukru pudru
300g krówek mlecznych
200 ml śmietany kremówki (nieubitej)
kilka kropli aromatu śmietankowego

składniki na masę śmietanową:
odrobina cukru pudru
150g serka mascarpone
150ml śmietany kremówki 36%

ponadto:
50g orzechów włoskich
150g krówek
kilka łyżek mleka


Krówki rozpuścić dokładnie z kilkoma łyżkami mleka i lekko przstudzić. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Wszystkie sładniki na masę serową zmiksować malakserem na gładki krem i wylać na ciasto.


Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami .

Śmietanę ubić na sztywno z minimalną ilością cukru pudru. Do ubitej dodać serek mascarpone i dokładnie jeszcze chwilę ubijać. Kremem posmarować wystudzony sernik, i posypać orzechami.

Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Wystudzić. Sosem polać wierzch sernika

Smacznego :)


*warto w połowie pieczenia sernik wyjąć na chwilę i dokładnie okroić nożem brzeg dookoła tortownicy, co zapobiega pękaniu podobno ;) Ja tego nie zrobiłam, sernik pękł środkiem więc postanowiłam przykryć tę niedoskonałośc kremem na bazie serka mascarpone :)









12 komentarzy:

  1. Eliza, alez piękny Ci wyszedł! Cieszę się bardzo, że smakował. :) I wiesz, po Twoich zdjęciach znów nabrałam na niego ochoty :), zwłaszcza, że to jeden z moich ulubionych :) Jak będę go robić następnym razem to wypróbuję w wersji z dodatkiem kremu z mascarpone :) pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest piękny! I wygląda pysznie! Skoro piszesz, że najlepszy więc go z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też go robiłam (z małymi zmianami) i potwierdzam - jest pyszny :-) Twój wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamusiu ile sosu... I jak tu trzymać linię przy takich pysznościach? Pięknie wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Elizo, wspaniały sernik!
    Wiem jaki jest pyszny,bo też go robiłam. Cudownie Ci wyszedł:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też niedawno robiłam sernik z krówkami:)
    To jeden z najlepszych serników

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik wygląda imponująco, pewnie wybornie smakuje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ta ściekająca krówka... rany!

    OdpowiedzUsuń
  9. Krówki to jedno, sos karmelowy to drugie, a baza z sernika...o rany. Rozpływam się :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ehhh wygląda obłędnie - ja to się nawet nie zabieram za coś takiego - laik w pieczeniu jestem totalny :)

    OdpowiedzUsuń