Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


9 marca 2012

Domowa biała czekolada z kawą i orzechami



Domową białą czekoladę juz miałam okazję robić tutaj. Wówczas była bardzo klasyczna z samymi pistacjami. Dzisiaj postanowiłam wzbogacić ją o dodatek kawy. Wyszło pysznie :) Polecam Wam baardzo :)


Składniki:

200g masła
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany 30%
400g mleka w proszku (pełne 26,5% tłuszczu)
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 garście grubo posiekanych orzechów ziemnych
4 łyżeczki kawy rozpuszczone w małej ilości wrzącego mleka


Na małym ogniu rozpuszczamy masło, śmietanę, cukier i wanilię. Chwilę podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli nie przerywając mieszania wsypujemy przesiane (!) mleko w proszku. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Gdyby jednak takowe powstały należy całość przetrzeć przez sito. (ja robiłam w termomixie. Dosypywałam mleko cały czas miksując (temp80/obr.5). Z masy odłożyć 1/3 i dodać do niej rozpuszczoną kawę - dobrze wymieszać. Do pozostałych 2/3 masy dodać orzechy i również wymieszać.
Masę białą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (33x23). Jeśli jest już mocno gęsta można sobie pomóc wałkując ją przez folię. Na niej rozsmarować masę kawową (ja dodatkowo posypałam ją jeszcze kokosem, ale nie jest to konieczne). Odstawić do stężenia. Kroić w kwadraty dowolnej wielkości i pakować np w ozdobne paczuszki z celfanu :) Czekolada doskonale się nadaje również do zamrożenia w woreczkach. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego wystarczy wyjąć kawałeczek :) Czekolady wychodzi naprawdę sporo :) Zważyłam ją i wyszło mi 1077 g :)
Smacznego :)
 


 

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co kawowe. Muszę koniecznie wypróbować. Zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Nigdy nie robiłam domowej.
    Z kawą - oczywiście pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Uwielbiam czekoladę kawową!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna ta czekolada! Z kawą musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. !!! genialne!
    już wiem co dostanie jako dodatek do prezentu urodzinowego przyjaciółka, która uwielbia białą czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, to wygląda bosko! A może uraczysz nas jeszcze jakąś ciemną wersją :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne na pewno, tylko na jakiej podstawie twierdzisz, że jest to czekolada?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaznaczyłam na wstępie, że jest to domowy wyrób. Czekolada domowa niestety nie łamie się z trzaskiem (jest to jeden ze sposobów na sprawdzenie jej jakości). Biała czekolada jest robiona bez proszku kakaowego i ma w składzie ok 33% masła kakaowego (którego tutaj nie ma). Niektórzy wielbiciele czekolady uważają, że wyrób z białej czekolady (nie tylko tej domowej, ale tej tradycyjnej z masłem kakaowym także) nie jest czekoladą. Ja białą czekolade bardzo lubię, a przepis podany powyżej jest jej domową uproszczoną wersją ;)

      Usuń
  8. muszę pozbierać się z podłogi... wygląda tak pysznie!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie wyszła! Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój chłopak dałby się za to pokroić :))

    OdpowiedzUsuń
  11. o mamusiu! gdybym ja wcześniej wiedziała, że tak można! wygląda booooosko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rany! Wygląda świetnie! Cudnie to wymyśliłaś, połączenie idealne. I nie będę się czepiać o nazewnictwo, bo to chyba nie ma żadnego znaczenia:):)
    Mniaaammmm!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie..zapisuję i muszę zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis wykorzystałam. Wyszło słodko i bardzo smacznie. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. obłędne, muszę taką zrobić:d

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawe jak to smakuje :) musze sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  18. Tyle komentarzy Apatrz'y, a Wykonań raz

    OdpowiedzUsuń