Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 kwietnia 2012

Babka murzynkowa



Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na przepysznego murzynka. Przepis na to ciasto znalazłam u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki, jedyne co dzisiaj zmieniłam to foremkę, dzięki czemu powstała pyszna babka "murzynkowa" :) Ciasto jest rewelacyjne, wilgotne, nie za słodkie z delikatnym aromatem wina ;) Polecam Wam baaardzo :)



Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej
1,5 szkl. cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
250g masła lub margaryny
6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki mleka


W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, wino, mleko i przesiane kakao. Całość zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. Cały czas miksując dodawać kolejno żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (35x12 lub babkowa z kominem) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu potrzymać jeszcze chwilę w formie po czym delikatnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone ciasto można polać polewą.


Składniki na polewę:
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao


Mleko zagotować z cukrem, dodać masło i rozpuścić. Na koniec dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.
Wystudzone ciasto polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego :)






16 komentarzy:

  1. Najlepszy murzynek swiata!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszła! Bardzo ładna babka wielkanocna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A z półwytrawnym może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że tak :) Kiedyś u Asi któraś z dziewczyn robiła nawet na słodkim i też wyszła lux :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Rany, Eliza! Pięknie się prezentuje ten mój murzynek w roli babki!!:) Bardzo się cieszę, że Wam posmakował, u mnie to obowiązkowa pozycja każdych świąt. Wszyscy go lubią:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu ten murzynek jst super :) I zniknął błyskawicznie :) Dzięki wielkie :)

      Usuń
  5. Jaka piękna i wyrośnięta, pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  6. babka wyglada slicznie
    mi niestety zawsze wychodzi z zakalcem mimo ze probowalam juz wielu przepisow
    w tym roku ide na latwizne i kupie ja w cukierni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam Ci ten przepis bo jest świetny albo babkę majonezową - jest błyskawiczna i zawsze się udaje!!! zerknij tu: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/04/niezawodna-babka-wielkanocna.html

      Usuń
  7. Aż mi ślinka poleciała, przepięknie ci wyszła i jeszcze ta czekoladowa polewa!

    OdpowiedzUsuń
  8. murzynka uwielbiam, więc i babka musi być wyśmienita - zresztą tak właśnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka JEST wyśmienita!!! Upiekłam na Święta i była taka, o jakiej już długo marzyłam: murzynkowa, wilgna, idealnie słodka z delikatną nutą wina... Mmm, a polewa, w całej swojej prostocie nie mogła być lepsza! Gęsta, ciężka, błyszcząca jak luksusowa barokowa zasłona:) Jedynie o orzechach zapomniałam, ale następnym razem i je dołączę! Aaach, Pani Elizo, po pierożkach to drugi wypiek z Pani blogu i na pewno nie ostatni! No i znów fotografie mnie skusiły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :) Bardzo, bardzo się cieszę że smakowała :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Wykorzystałam przepis na święta. Babka była znakomita i na stale zagości na stole wielkanocnym. Dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń