Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 lutego 2012

Drożdżowe rogaliki z dodatkiem ziemniaków



Przepyszne słodziutkie drożdżowe rogaliki. Dodatek ziemniaków sprawia, że są wilgotne i dłużej zachowują świeżość. O podobny eksperyment pokusiłam się już w przypadku wcześniej publikowanego chleba pszennego z ziemniakami. Zarówno wtedy jak i teraz ziemniaki poradziły sobie doskonale;) Robiąc dzisiejsze rogaliki korzystałam z przepisu znalezionego na blogu Ekspresje kulinarne. Polecam baardzo :)



Składniki:
3,5 szkl. mąki pszennej tortowej (dałam 3 szkl pszennej i 1/2 szkl. krupczatki)
1 1/3 szkl ciepłego mleka
1 jajko
4 łyżki roztopionego masła lub oleju
2,5 łyżeczki suchych drożdży
1/2 szkl "utłuczonych" ziemniaków
3/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
konfitura gęsta do nadzienia
1 jajko roztrzepane do posmarowania
cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (drożdże suche nie wymagają robienia zaczynu). Powinno być lśniące i ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Miskę naoliwić i wsadzić do niej ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godz.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić  podzielić na 4 części. Z każej ulepić kulę i rozwałkować ją na okrągły cienki placuszek. Podzielić go  na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego z nich ułożyć po płaskiej łyżeczce nadzienia i zwinąć ku węższej  części. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i odstawić na ok. 35 minut. Przed samym upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min. do zezłocenia. Studzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)





 

10 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale. Na pewno są pyszne. Bardzo podobają mi się zdjęcia:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, a na nich bardzo, ale to bardzo apetyczne rogaliki, aż się buzia do nich uśmiecha...koniecznie do wypróbowania. Dziękuję za inspirację,Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę nie pomyślałabym, że ziemniaków można użyć do rogalików:) Rogaliki z marmoladą kojarzą mi się z dzieciństwem, moja mama robiła podobne i jadło się je garściami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie ciekawi mnie Twój przepis.
    piękne te rogaliki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Eliza ile wychodzi rogalikow z podanego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy w dwóch partiach po 16 rogalików na blaszce. W sumie wszystkich jest 32 :)

      Usuń
  6. Jesli chce zrobic ze swiezych drozdzy to ile powinnam ich dac i czy wtedy musze robic zaczyn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze świeżych drożdży zawsze należy wcześniej zrobić zaczyn. Można ich dać 20-30g :)

      Usuń
  7. Oki super w weekend zabieram się bo uwielbiam takie rogaliki. Dzięki jak zawsze. Moj Mąż mówi ze moje pasje są z nami codziennie haha bo z twojego bloga korzystam prawie codziennie. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) To ja dziękuję bardzo :) Hahahahahaha :) Daj znać jak wyszły :) Pozdrawiam :)

      Usuń