Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 stycznia 2012

Pulpety w sosie chrzanowym



Pulpety są bardzo lubiane u nas w domu. Szczególnie przepadaja za nimi dzieci, a najbardziej w ich guście są te pomidorowe. Tym razem  jednak zatęskniłam za odmianą i za namową cioci zmieniłam sos :) Podobno chrzan poprawia apetyt, a miałam taki właśnie chytry plan względem mojej córci :)Powiem Wam szczerze, że ja osobiście nigdy nie byłam i raczej nie zostanę fanką chrzanu, ale w tym sosie jako dodatek sprawdza się idealnie. Pyszny kremowy o lekko ostrym smaku.  Polecam Wam bardzo :)



Składniki na pulpety:
500g mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowego
1 jajko
1 drobno pokrojona cebula
1 bułka namoczona w mleku
sól, pieprz, papryka słodka
1-2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę


Składniki na sos:
200 ml śmietany
sól, pieprz
przyprawa uniwersalna (np. domowa)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
koperek do posypania
85-90g chrzanu tartego (takiego ze słoiczka)


Wszystkie składniki na pulpety bardzo dobrze ze sobą wyrobić. Konsystencja powinna byc w sam raz ale jeśli jest zbyt luźne to można dodać odrobinę bułki tartej. Formowac kulki o średnicy ok 4 cm. Wkładać je do płaskiego rondla, zalać wodą, lekko posolić lub dodać przyprawę uniwersalną  (domową) i gotować ok 20 minut. Po tym czasie pulpety delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
 Na bazie powstałego wywaru gotujemy sos. Dodajemy chrzan, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy. Całość dokładnie miksujemy na gładki sos i chwilę gotujemy do zgęstnienia. Wkładamy pulpety i gotowe. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniaczkami pure :)
Smacznego :)





11 komentarzy:

  1. Pyszne te kuleczki. Smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię takie, tylko w sosie selerowym. Muszę wypróbować w tej wersji, wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. w takim nie jadłam sosie, ale uwilebiam w pomidorowym

    OdpowiedzUsuń
  4. Do pulpetów jestem zawsze na tak. W sosie chrzanowym jeszcze nie jadłam - chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie pulpety do ziemniaczków. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę mi się przejadł ostatnio sos pomidorowy, a o koperkowym mój mąż nawet nie chce słyszeć. Od czasu do czasu zdarza nam się przygotować śmietanowo-musztardowy, ale jakoś szczególnie do mnie nie przemawia. Natomiast chrzanowego spróbowałabym bardziej niż chętnie, bo chrzan uwielbiam :D Dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię pulpety, lubię jeść, lubię wszelkie sosy i chrzan. Jak dla mnie - pycha, pycha, pycha. Ach, jak ja bym chciała byś gotowała u mnie w domku :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię te pulpety już któryś raz, są bardzo lubiane u mnie w domu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka śmietana? Słodką czy kwaśna homogenizowana?

    OdpowiedzUsuń