Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


25 stycznia 2012

Chlebki Pita



Genialne :) Pyszne i puchate. Idealne do gyrosa i greckiej sałatki. Przepis Bajaderki z forum cin cin. Polecam baaardzo :)


Składniki na 8 szt:
1 1/4 szkl letniej wody
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży


Drożdże wsypać do letniej wody, wymieszać i odstawić na ok 5-7 min. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz drożdże z wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia swojej objętości na ok 1-2 godz. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Zrobić z nich kulki i odstawić na ok. 20-30 min do wyrośnięcia. Następnie spłaszczyć je deską lub rozwałkować (grubość ok 6 mm).  Piekarnik rozgrzać do 250-260 stopni razem z blaszką. Blaszkę natłuścić i piec 8-10 min Temperatura pieczenia ma olbrzymie znaczenie gdyż im wyższa, tym piękniejsze "kieszonki" do napełniania nam wyjdą. Pity doskonale sprawdzają się z sałatką grecką i gyrosem z sosem czosnkowym.
Smacznego :)




14 komentarzy:

  1. Piękne!!! muszę zrobić, takie domowe są zawsze najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają naprawdę apetycznie.. i wychodzi na to, że nawet taki laik jak sobie z tym poradzi! super:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też je piekę, są super. Twoje wyglądają pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie robiłam z tego przepisu, muszę koniecznie wypróbować :) zwłaszcza, że chodzi za mną gyros od kilku dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. swietnie wygladaja, juz sobie wyobrazam je napelnione pysznymi dodatkami :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pięknie! :) Nigdy nie robiłam,ale one są takie smaczne i pięknie pachną, chętnie bym zjadła z pyszną sałatką :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie i idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. WŁAŚNIE PIEKĘ BUŁKI JEDNOGODZINNE,NASTĘPNYM WYPIEKIEM BĘDZIE CHLEBEK,WYGLĄDA WSPANIALE I PEWNIE TAK SMAKUJE.POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie je upiekłam:) wyglądają pięknie i zapewne tak samo smakują. Piekę je juz dĺuzej niz 10 min bo nie chcą sie rumienic.

    OdpowiedzUsuń
  11. A świeże drożdże się nadają? Tylko takie mam w domu :). Jeżeli tak to jakie proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z powodzeniem :) ok 20g-25g Tylko musisz zrobić najpierw zaczyn :)

      Usuń
    2. tak, tak wiem, dzięki serdeczne :)

      Usuń