Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 listopada 2016

Wytrawne gofry szynkowe



Kto powiedział, że gofry można jeść tylko na słodko z owocami, bitą śmietaną czy czekoladą? A dlaczego by nie spróbować zrobić gofra wytrawnego z mnóstwem cudownej przyrumienionej szynki uwędzonej w dymie olchowo-bukowym i idealnie płynnym jajkiem w koszulce... Zakochaliśmy się w takim śniadaniu ;) Koniecznie musicie wypróbować ;) Gwarantuję że i Wam przepis przypadnie do gustu :)


Składniki na ok. 12 gofrów:
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
szczypta soli
100g szynki dymionej Firmy Hańderek (klik) 
 
ponadto:
8 jajek (po dwa na osobę)
2 łyżki octu
16 plastrów szynki dymionej Firmy Hańderek
roszponka
sól, pieprz
 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Szynkę pokroić w kostkę Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać raz jeszcze.
Gofry piec ok 2 minuty na złoto. (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce. Można również dodatkowo na świeżo zalanym cieście w gofrownicy na każdym gofrze ułożyć plaster szynki i tak zapiec.

W małym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Na wrzątek delikatnie rozbić jajko i wlać. Gotować do momentu, aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne).
Równocześnie podsmażyć na patelni szynkę z obydwu stron.

Na upieczonych gofrach układać po dwa plastry podsmażonej szynki, na to wyłożyć delikatnie jajko w koszulce. Oprószyć solą i pieprzem i udekorować roszponką :) Smacznego :)












http://handerek.com.pl/ 



Szynka dymiona z Dymnej Chaty Firmy Hańderek to wyrób najwyższej klasy.
Pyszna, idealnie kruchuteńka. 
Inspiracją jej powstania były dawne dymne (kurne) chaty w których najwyższej klasy wędliny wędzone są przez długi czas w naturalnym dymie olchowo-bukowym i doprawiane regionalnymi sposobami.  Proces ten nadaje jej wyjątkowy smak i zapach. 
Zachęcam Was do spróbowania tych wyjątkowych wędlin



http://handerek.com.pl/z-dymnej-chaty/



*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

8 komentarzy:

  1. super pomysł z tymi goframi na wytrawnie :) u mnie zawsze były tylko słodkie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie. Szkoda tylko, że nie jem mięsa hehe :)
    Pozdrawiam Niecoinna

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie. Szkoda tylko, że nie jem mięsa hehe :)
    Pozdrawiam Niecoinna

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd sie przyznać ale uwielbiam takie śniadanka Troche jak irlandzkie śniadanie potrzebne na deszczowe i wietrzne pogody. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowności. Mniam. Zapraszam także do siebie www.tarkaimiarka.pl sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja w tym roku po raz pierwszy w życiu zrobiłem jajko w koszulce. Za pierwszym razem się nie udało, ale za drugim już tak. Dodam, że po raz pierwszy jadłem jajko tak podane i sam się dziwię, że je zjadłem i mi smakowało :) A gofry do tej pory robiłem tylko na słodko, ale po tym wpisie wiem, że to się zmieni :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się takie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy blog zapraszam na mój

    OdpowiedzUsuń