Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...
18 sierpnia 2015
Sernik z borówkami i śmietanowym kremem borówkowym
Urlop szybko się skończył, chociaż jak patrzę na kalendarz to trwał całkiem sporo... Dziwne, jak względne jest pojęcie upływającego czasu... Ten sernik zrobiłam już jakiś czas temu, ale całkiem umknął mi i niemal zapomniałam się nim z Wami podzielić... Cudownie kremowy, delikatny z grubą warstwą bitej śmietany. A w środku? - w środku przepyszne borówki. Jeśli lubicie tego typu smaki to dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki na spód:
200g ciasteczek digestive
60-70g miękkiego masła
Ciasteczka bardzo dokładnie zmiksować z masłem lub drobno rozgnieść. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić spód tortownicy (24cm). Wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową:
3 jajka
7 łyżek cukru
1kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
250g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
1 budyń waniliowy (40g)
ponadto:
180g borówki amerykańskiej (ogrodowej)
1/2 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki masy serowej bardzo dokładnie zmiksować.
Borówki wymieszać z mąką dokładnie je obtaczając. Wmieszać je starannie do masy serowej, ale zbierając tylko owoce - część mąki która została i nie obtoczyła borówek wyrzucić.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze 50 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Składniki na warstwę śmietanową:
500g śmietany kremówki 36%
cukier puder do smaku
3 łyżki borówek leśnych + borówki i listki mięty do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować. Delikatnie wmieszać borówki. Śmietanę wyłożyć na sernik. Wierzch posypać borówkami i udekorować listkami mięty.
Jeśli sernik przygotowujemy w duże upały warto do śmietany dodać odrobinę żelatyny (2 płaskie łyżeczki rozpuszczone w minimalnej ilości wody a następnie podgrzane w kąpieli wodnej i wmieszane stopniowo do całości). Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny przepis, ale co zamiast ciasteczek digestive na spód można dać....
OdpowiedzUsuńmogą być inne owsiane ciastka lub jakieś herbatniki ale nie za bardzo słodkie ;)
Usuńdziękuję za odpowiedź...
Usuńa czy bitą śmietanę daję przed włożeniem sernika na noc do lodówki,czy na drugi dzień?
OdpowiedzUsuńNa drugi dzień po wystudzeniu sernika :)
OdpowiedzUsuńMmm, pycha! To zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/08/sernik-z-borowkami-i-smietanowym-kremem.html#comment-form
OdpowiedzUsuń