Pyszne, mięciuteńkie, nie za słodkie z delikatnym aromatem cynamonu. Mogą smakować za każdym razem inaczej pod warunkiem, że wzbogacimy je o polewy: karmelową, czekoladową lub lukier. Doskonałe z posypkami cukrowymi lub orzechowymi. U nas zniknęły błyskawicznie. Przepis znaleziony w gazetce "Palce lizać " ze stycznia 2013 :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
600g mąki pszennej
4 łyżeczki suszonych drożdży
1/4 szkl letniej wody
1 szkl letniego mleka
3 łyżki cukru pudru
100g stopionego masła
3 jajka
1-2 łyżki spirytusu
ponadto:
olej do głębokiego smażenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl cukru pudru
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładziuteńkie ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kółka o średnicy 8 cm. W środku każdego zrobić mniejszy otwór (np kieliszkiem) o średnicy 3,5 cm. Odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.
Po tym czasie smażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu (ok. 175 stopni) z obydwu stron. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Gdy wystygną obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego :)
Ślicznie Ci się upiekły :))
OdpowiedzUsuń